Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Premiär för julsalong på Björkholmen

Långt ifrån alla har sett att det ligger en konsthall på Björkholmen nästan nere vid Saltöbron. Men Ulf Nejbo har varit igång sedan oktober, och nu startar han Karlskronas första julsalong.
Björkholmen • Publicerad 1 december 2017
Ulf Nejbo tillsammans med två av Julsalongens konstnärer, Helena Arnback och Veronica Svensson. I Bakgrunden syns Helena Arnbacks bilder.
Ulf Nejbo tillsammans med två av Julsalongens konstnärer, Helena Arnback och Veronica Svensson. I Bakgrunden syns Helena Arnbacks bilder.Foto: Elin Thornberg

Konstnären & Pinaulen låg tidigare uppe vid den hårt kritiserade Hantverkaregatan, där flera affärer har slagit igen och flyttat det senaste året. Ulf Nejbo gjorde slag i saken under hösten och flyttade sin inramningsbutik Pinaulen till Björkholmen i Bas Blekinges gamla lokaler. Där hör den – rent språkligt – hemma.

– Jag tänkte ta bort Pinaulen i namnet först, men då sa folk till mig att det kunde jag absolut inte göra, det har ju med stan att göra. Det är ju Björkholmsdialekten, och jag bor också här, så jag fick behålla det, berättar Ulf Nejbo.

Annons

De två offentliga rummen (ett tredje används som inramningsverkstad) har nu fått namnen ”Konstnären” och ”Pinaulen”. Inne i Pinaulen går det att dricka kaffe, samtidigt som lokala konstnärer får ställa ut någon vecka vardera. I Konstnären jobbar Ulf Nejbo med att få in konstnärer från andra delar av landet.

– Jag siktar på att ha ungefär två av tio lokala konstnärer här under ett år, för vi behöver se mer konst som kommer utanför Blekinge, berättar han.

San Lundbergs keramikfigurer. I bakgrunden syns ett motiv av Helena Arnback.
San Lundbergs keramikfigurer. I bakgrunden syns ett motiv av Helena Arnback.Foto: Elin Thornberg

Från och med lördag 2 december erbjuder han plats för fem konstnärer - egentligen sex eftersom Karlskronakonstnären Mikael Andersson ställer ut inne på Pinaulen ett par veckor till - att visa sina verk i en julsalong.

– Vi har inte haft någon julsalong i Karlskrona. Bengt Saltö gör visserligen en utställning så här års, men han kallar det inte julsalong. Men Karlshamn har en. Så nu när jag har det här utrymmet så tänkte jag se till att vi fick en också, säger Ulf Nejbo.

Framöver är det tänkt att det ska bli ännu mer kulturella yttringar inne på Konstnären. Historiska kvällar med föreläsare har blivit så populära att folk har fått stå utanför och lyssna, och efter nyåret är viskvällar planerade. Dessutom hör många konstnärer av sig och vill ställa ut.

 Det är jättefint här, det är en så bra lokal att jag skulle vilja ha den själv, säger Helena Arnback, konstnär från Sturkö.

Tillsammans med Lisa Syrén, San Lundberg, Veronica Svensson, och Inger Lövgren ställer hon från och med i morgon ut i Konstnärens konsthall. Hennes konst känns igen på sina dova mjuka toner och flickmotiv.

– De är så nära mitt hjärta, så dem släpper jag inte även om jag utvecklas i konsten och inspireras vidare, säger hon.

Veronica Svensson hänger en bild av en häger. Motiven inspireras hon till när hon går längs med havet på sin hemö Sturkö.
Veronica Svensson hänger en bild av en häger. Motiven inspireras hon till när hon går längs med havet på sin hemö Sturkö.

På plats är också Veronica Svensson, också Sturköbo, vars fågelmotiv med stövlar har synts lite här och var i Karlskrona den senaste tiden.

– De kom till av en händelse faktiskt. Det var så att jag höll på och målade och målade om flera gånger, och tyckte inte att det fungerade, det såg så tråkigt ut. Så jag satte på ett par stövlar och så började jag med det. Det verkar få folk att bli glada, och då är jag glad. jag vill glädja folk, säger hon.

Utställningen på Konstnären & Pinaulen visas till och med den 20 december.

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons