Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Preben Nissen ger festivalen högsta betyg

Det brukar sägas att idrotten förbrödrar folken, men samma sak kan sägas om tradjazzen. Preben Nissen, rutinerad jazzmusiker från Köpenhamn, har bara lovord för Tradjazzfestivalen i Hällevik - och han har sedan många år en trofast vän i Uno Hellgren, en av festivalens eldsjälar.
Hällevik • Publicerad 10 augusti 2018

Preben Nissen har varit i Hällevik många gånger, men han har å andra sidan rest runt som musiker i hela norra Europa. Det som gör Hällevik så unikt är enligt honom den gemenskap man finner här. Han är också enormt imponerad av att ett samhälle med 900 invånare kan samla sig till en sådan insats som det innebär att vara värd för ett arrangemang som detta.

– Hit kommer 11 - 12 000, det är imponerande!

Uno Hellgren är en av veteranerna i Hällevik och har sedan många år en god vän i danske jazzmusikern Preben Nissen.
Uno Hellgren är en av veteranerna i Hällevik och har sedan många år en god vän i danske jazzmusikern Preben Nissen.Foto: Ingemar Lönnbom
Annons

Han och Uno Hellgren träffades första gången 2004 och vänskapen dem emellan grundar sig naturligtvis i musiken, men också att de båda har bakgrund i utbildningssammanhang.

Preben Nissen är i Hällevik med Scandinavian Old Stars, vilket är en samling musiker som bildar det som kallas ett klassiskt tradjazz-band. De håller sig till en traditionell repertoar som blandas med humoristiska inslag på scenen. Flera av dem har ett förflutet i det legendariska Papa Bues Jazz Band.

När börjar tala om huruvida det behövs förnyelse för att jazzfestivalen ska leva vidare, är han tydlig:

– Var generation har sin musik, det här är vår musik, vi som var unga och upproriska på 1960-talet.

Men visst kommer det även unga och lyssnar, även om det är en majoritet som har ”silverstänk i håret”. I Danmark finns en stor publik och många av dem har hört talas om Hällevik och kommer gärna hit och lyssnar.

Den stora utmaningen för en musiker, det är att man får en andra spelning på samma ställe, säger Preben Nissen. En första spelning går alltid att få, men då gäller det att vara så bra att man får komma tillbaka!

Han återkommer ofta till att han med hjälp av musiken vill ge människor en god upplevelse, han tycker om när han känner igen individer i publiken, de som kommer tillbaka.

– Så är det här på festivalen i Hällevik!

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons