Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Polarpristagare förlorar jobb i Ryssland

Den ryska operastjärnan och Polarpristagaren Anna Netrebko förlorar nu jobb även i Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. I hemlandet blir hon kallad för förrädare, skriver
Ukrainakriget • Publicerad 2 april 2022
Den ryska sopranen Anna Netrebko blir nu av med jobb även i Ryssland. Arkivbild.
Den ryska sopranen Anna Netrebko blir nu av med jobb även i Ryssland. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Efter kriget ställde bland andra Metropolitan i New York och operahus i München och Zürich in Netrebkos framträdanden med hänvisning till hennes stöd för Vladimir Putin.

Till slut valde operasångerskan att göra ett uttalande där hon fördömer kriget i Ukraina och samtidigt förklarar att hon träffat Putin endast en handfull gånger, framför allt vid OS-invigningen och i samband med prisutdelningar.

Annons

Uttalandet leder nu till att hon blir av med jobb i Ryssland . Operan i Novosibirsk och Sibiriens balett och teater har ställt in hennes framträdande med förklaringen att hon verkar mer intresserad av sin globala karriär än av "hemlandets öde".

Den ryska statsdumans talesperson, Vjatjeslav Volodin, beskriver hennes agerade som "inget annat än ett förräderi" på meddelandetjänsten Telegram. Volodin har även tidigare kritiserat artister som ta avstånd från kriget enligt New York Times.

Metropolitan i New York vill att Anna Netrebko på ett tydligare sätt tar avstånd även från Putin för att hon åter ska får sjunga där igen.

Anna Netrebko är bosatt i Österrike och fick Polarpriset 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons