Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Peter Morén samlar hyllning till Olle Adolphson

Mando Diao, Amanda Jenssen, Junior Brielle och Janice tolkar sina favoriter ur Olle Adolphsons låtskatt. Spindeln i nätet för hyllningsskivan är Peter Morén från bandet Peter Bjorn and John.
– – För mig personligen är Olle den största svenska visdiktaren. Jag håller honom över Cornelis och Taube, säger han.
Musik • Publicerad 2 februari 2023
Janice (till vänster) och Peter Morén (till höger) hyllar Olle Adolphson (mitten) på en ny skiva.
Janice (till vänster) och Peter Morén (till höger) hyllar Olle Adolphson (mitten) på en ny skiva.Foto: Jonas Olsson/Playground Music/Henrik Montgomery/TT

På ”Älskar inte vi dig då – hommage till Olle Adolphson” är det en ny generation artister som gör versioner av låtar som "Trubbel", "Nu har jag fått den jag vill ha" och "Blåst".

Ronald Bood, som producerade Olle Adolphsons sista studioalbum "Älskar inte jag dig då" 1994, var den som kontaktade Peter Morén och föreslog ett samarbete.

Annons

– Jag och Ronald känner varandra sedan tidigare och han läste att jag var peppad på den nya Olle Adolphson-biografin av Jan Malmborg. Han tyckte att vi skulle göra någonting för att ta Olles arv vidare till nya lyssnare.

Nya genrer

Skivbolaget EMI gav ut hyllningsskivan "Dubbeltrubbel" redan 2005, året efter Olle Adolphsons bortgång.

– Så vi ville få med nya artister ur en annan generation och lyfta fram lite andra låtar, säger Peter Morén.

Då det begav sig var Totta Näslund, Peter LeMarc och Eva Dahlgren bland artisterna som tolkade visorna, nu är det bland andra Janice, Zacke och Jonathan Johansson.

– Vi har försökt fånga upp genrer som r'n'b, lite hiphop och en del indiepop. Mitt eget band Peter Bjorn and John gör en låt som heter "Prylar" som jag tycker mycket om, den gör vi i en reggaeversion. Vi försöker tänka att man kan göra låtarna på många olika sätt, det behöver inte vara gitarrkomp bara för att Olle hade det.

Zacke gör "Världens dyraste slum", en tolkning av Olle Adolphsons kritik mot arkitekturen i Stockholms på 60-talet nybyggda förorter. I den nya versionen har en rapvers tillfogats signerad Luleårapparen. Artisterna fick fria händer, men hänsyn var ändå tvungen att tas till familjens önskningar, förklarar Peter Morén.

– När det är en cover får man ju lägga till nytt, att göra en rap är som ett gitarrsolo ungefär. Med Jonathan Johanssons version var det däremot lite fara på taket för han ändrade om texten helt. Efter att vi haft kontakt med Olles familj så döpte vi om låten till "Som om allt var grönt" och skriver att den bygger på "Råd till dig och mig". Det är samma melodi och jag tycker att det blev en väldigt bra version.

Beppes barnbarn

Förutom familjens välsignelse har projektet en särskild anknytning till Olle Adolphsons musik, genom långvariga samarbetspartnern Beppe Wolgers.

– Beppes barnbarn Teodor Wolgers är med och det är jätteroligt, eftersom Beppe och Olle jobbade så mycket ihop. Teodor spelar piano på Elias tolkning av "Aftonvisa" och har producerat Janice version av "Trubbel".

Peter Morén själv gör två tolkningar, förutom "Prylar" även duetten "I ösregnet" tillsammans med Jennie Abrahamson. Intresset för Olle Adolphsons liv och verk väcktes tidigt, berättar han.

Annons

– Mitt första minne är att det spelades en skiva av Olle när en släkting till mig gick bort ganska ung på 1980-talet. Min mormor tyckte att det var opassande på en begravning, eftersom det fanns svordomar i låtarna. Det stack ut, men jag började inte lyssna ordentligt förrän i 20-årsåldern.

– Jag hann se honom live i mitten på 90-talet någon gång. Jag satt längst fram på hans spelning på Konserthuset och minns det som jättebra.

TT: Vad är det hos Olle Adolphson som du uppskattar allra mest?

– Många artister positionerar sig som "melankoliska" eller "roliga". Men hos Olle får allt vara med, så som livet är. Hans melodier och harmonier är också typ det vackraste som finns. Jag hittar fortfarande nya låtar som jag missat. På skivan fick vi med en tolkning av en Lars Forssell-låt som han aldrig själv har spelat in utan bara framfört live, "Ellens visa". Vilma Flood gör en jättefin version av den.

”Älskar inte vi dig då – hommage till Olle Adolphson” finns ute från 3 februari.

Fakta: Olle Adolphson

Olle Adolphson föddes 1934 i Stockholm och var son till skådespelaren Edvin Adolphson.

Som artist och kompositör betydde Olle Adolphson mycket för det ökade visintresset i Sverige. Han debuterade 1956 med vissamlingen "Aubade" och utkom 1961 med tonsättningar av Ferlindikter. Han gjorde vid denna tid, till texter av Beppe Wolgers, välbekanta visor som ”Okända djur” (1956) och ”Det gåtfulla folket” (1959).

Som trubadur sjöng Adolphson ofta visor av Evert Taube men mest egna visor, såsom ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken” (1966) och ”Trubbel” (1960). Adolphson samarbetade också med Göteborgs kammarkör. Han hann göra 18 skivor innan han gick bort 2004.

Fakta: Olle Adolphson

1. Emil Svanängen och Anna Ahnlund: "Älskar inte jag dig då"

2. Janice: "Trubbel"

3. Junior Brielle: "Blåst"

4. Moonica Mac: "Jag tycker om djur som är bruna"

5. Mando Diao: "Världen som var min"

6. Zacke: "Världens dyraste slum"

7. Peter Morén & Jennie Abrahamson: "I ösregnet"

8. Vilma Flood: "Ellens visa"

9. Jonathan Johansson: "Som om allt var grönt" [en bearbetning av ”Råd till dig och mig”]

10. Lisa Howard: "Vad tänker han på?"

11. Peter Bjorn and John: "Prylar"

12. Amanda Jenssen: "Ge mig en dag" (Österlenvisan)

13. Anna Järvinen: "Nu har jag fått den jag vill ha"

14. Amanda Ginsburg: "Siv och Gunne"

15. Elias: "Aftonvisa"

16. Olle Adolphson: "Älskar inte jag dig då" (demo)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons