Kultur

Pappa är hjälten om bilen hostar och krånglar

Kultur Artikeln publicerades

Tänk om pappa blir förhindrad och inte kan hämta sin orolige pojke på förskolan. Men en pappa med väldigt långa ben fixar det mesta!

bokrecension

Pappas långa ben

Bilderbok

Text: Nadine Brun-Cosme

Bild: Aurélie Guillerey

Översättning: Stina Zethraeus

Förlag: Bonnier Carlsen

När pappa ska lämna lille Mattis på förskolan låter bilen som om den hade fått hosta. Men sedan kommer de fort iväg. Den svårstartade bilen gör dock pojken orolig, tänk om den inte startar alls i eftermiddag och pappa inte kan hämta honom!

Detta mynnar ut i en lång rad av mer eller mindre trovärdiga lösningar, denna pappa har en psykologisk fantasi. Han kan komma med grannens traktor. Men Mattis har ängsliga invändningar även mot detta, tänk om traktorn går för sakta. Då rider pappa på goseisbjörnen, eller flyger med fåglarna. En pappa med långa ben fixar allt.

Bilderna är naivistiska, med rena färgytor och ansiktsuttrycken är minimalistiska med streck och prickar. Bilduppslagen har något av 1950-tal över sig. Det är en snäll saga om rädslan för att bli övergiven men humoristiskt räddad av en världsfixare till pappa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.