Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Otroligt sorgligt – han hade verkligen talang"

En av Sveriges största artister – men också en försynt ung kille som älskade musik. Så beskrivs Einár av musikjournalisten Linus Brännström som träffade den då 16-årige rapparen vid genombrottet 2019.
Musik • Publicerad 22 oktober 2021
Rapparen Einár blev 19 år gammal. Arkivbild.
Rapparen Einár blev 19 år gammal. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Vänner, fans och branschkollegor är i chock och sorg efter nyheten att rapparen Nils "Einár" Grönberg, skjutits till döds sent på torsdagskvällen, 19 år gammal.

Musikjournalisten och tidigare TT-medarbetaren Linus Brännström träffade den då 16-årige artisten 2019 för ett reportage i Expressen, den första stora intervjun som Einár gjorde med traditionella medier.

Annons

Då hade rapparen precis slagit igenom med låten “Katten i trakten” som toppade både den svenska singellistan och Spotify. Samtidigt bodde han på ett HVB-hem (hem för vård eller boende) i Dalarna där han var placerad enligt lagen om vård av unga.

Linus Brännström beskriver 16-åringen han mötte som "en ganska försynt, snäll och nyfiken kille".

– Intrycket man fick var att han var en kille som verkligen älskade musik. Det tycker jag märks på hela hans produktion. Han hade en känsla för flow och melodier som var unik och jag tror att det var därför som han blev så pass stor.

– Han var ju Sveriges största artist 2019 skulle jag säga.

"Spottade ur sig musik"

Einárs karriär tog fart i sociala medier och han gick på kort tid från att vara i princip okänd till att ha tiotals miljoner lyssningar på Spotify.

Till skillnad från vad vissa först trodde blev han inget "one hit wonder", utan släppte istället fyra album på två år, utan något traditionellt skivbolag i ryggen.

– Han visade att han hade en produktivitet och ett driv som få andra artister har. Jämfört med många av de andra rapparna som han brukar kopplas samman med tycker jag också att han hade ett slags glimten i ögat och humor som gjorde att han särskiljde sig.

I slutet av 2019 träffade Linus Brännström Einár igen. Då hade rapparen fått sitt riktigt stora genombrott och pratade om att han var glad att han inte signat för något skivbolag – trots massor av erbjudanden.

– Han tyckte att ett skivbolag aldrig skulle låta honom jobba som han ville. Han spottade ju ur sig musik och så fort han var klar med någonting ville han bara ge ut det och gå vidare till nästa grej.

"Så otroligt sorgligt"

Einárs musik har prisbelönats, både på Grammisgalan och P3 Guld-galan i fjol, men han har också fått kritik för sina referenser till vapen och droger i texterna. Rapparens förklaring var att han vill skildra verkligheten, bra som dålig.

Annons

Linus Brännström anser att Einár utvecklades mycket musikaliskt sedan genombrottet.

– - En låt som verkligen fastnat hos mig är titelspåret på hans sista skiva “Unge med extra energi”. Där reflekterar han mycket över sitt liv och det är en väldigt mogen låt för att komma från en tonårig artist. Det känns som att han fick växa upp väldigt snabbt.

Han tycker fortfarande att det är svårt att ta in att artisten är borta.

– Det är en så tragisk händelse. Jag kan inte komma på att något liknande har hänt i Sverige, att en av Sveriges absolut största artister mördas på öppen gata. Det är så otroligt sorgligt och det känns så onödigt. Han hade verkligen en sån talang och det känns som att han hade kunnat fortsätta utvecklas i många år till.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons