Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Östlund fick fart på Dolly de Leons karriär

Dolly de Leon fick övertalas att provspela för Ruben Östlund "Triangle of sadness". Det ångrar hon inte i dag.
Recensionerna har varit lysande och nu lär 53-åringen från Filippinerna ligga bra till för en Oscarsnominering för bästa kvinnliga biroll.
Film • Publicerad 11 december 2022
Dolly De Leon och Ruben Östlund vid premiären av "Triangle of sadness" i New York i oktober.
Dolly De Leon och Ruben Östlund vid premiären av "Triangle of sadness" i New York i oktober.Foto: Evan Agostini/AP
Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes för "Triangle of Sadness" och gratuleras av Dolly De Leon.
Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes för "Triangle of Sadness" och gratuleras av Dolly De Leon.Foto: Vianney Le Caer/AP

– Jag upptäckte så många saker om mig själv när jag arbetade med Ruben Östlund som verkligen hjälpte mig att växa som skådespelare, säger hon i en intervju med The Hollywood Reporter.

Dolly de Leon spelar Abigail, städare på lyxyachten där den Guldpalmsvinnande dramakomedin mestadels utspelas, och som tar befälet över samma människor som tidigare såg ner på henne när en piratattack gör att de hamnar på en avlägsen strand.

Annons

I rollen balanserar hon skickligt komedi, undertryckt ilska och stark sensualitet och har stått för ett av filmhöstens stora genombrott.

Kände igen karaktären

Dolly de Leon hade mestadels hållit på med reklamfilm i sitt hemland och känt ett visst missmod inför sin karriär.

– Jag tänkte att "ingen väljer någonsin mig, så jag ska bara gå in där och ha kul", säger hon om sin inställning till provspelningen.

En attityd som alltså tjänade henne väl.

Hon fick vänta två år efter provfilmningen för rollen 2018 innan inspelningen drog igång 2020. Under den perioden tänkte hon konstant på Abigail – en karaktär hon i grunden kände igen.

– Jag ser Abigail i mina fastrar, min mamma, vår mormor, våra kusiner. Hon finns i många filippiner som jag har träffat under åren, säger hon.

Mer nyans

Dolly de Leon tränade på löpband för att hålla konditionen uppe eftersom hon visste att det skulle bli en ansträngande inspelning i Grekland. I en scen var hon tvungen att simma en sträcka med stenar i fickan så att hon inte skulle synas i kamerorna ovanför ytan.

Speciellt filmens sista scen, som debatterats flitigt av publiken sedan premiären i Cannes, framkallade stor nervositet hos de Leon, och i sista stund ska Östlund ha bett henne att lägga till mer nyans till rollkaraktärens handlingar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons