Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Omar: Jag vill äta pasta med Måneskin

Efter rollen i hajpade "Young royals" tar sig Omar Rudberg tillbaka till Melodifestivalen. Han har ett mål med sin medverkan:
Melodifestivalen • Publicerad 4 februari 2022
Omar Rudberg tävlar i Melodifestivalen med låten "Moving like that".
Omar Rudberg tävlar i Melodifestivalen med låten "Moving like that".Foto: Jessica Gow/TT
Omar Rudberg har fullt upp i februari. Förutom att tävla i Melodifestivalen inleds inspelningen av "Young royals" andra säsong.
Omar Rudberg har fullt upp i februari. Förutom att tävla i Melodifestivalen inleds inspelningen av "Young royals" andra säsong.Foto: Jessica Gow/TT

Första gången Omar Rudberg tävlade solo i Melodifestivalen gick det både dåligt och superbra. Han åkte ut i den första omgången och slutade näst sist – men efteråt blev bidraget "Om om och om igen" en strömningssuccé.

– Det var tråkigt, men jag lärde mig att det inte alltid är så lätt. Jag var säker på min grej, samtidigt som jag visste att låten var lite speciell. Den upplevelsen har gjort mig lugnare inför i år. Jag har redan åkt ut, värre än så blir det inte, säger han.

Annons

Sedan förlusten 2019 har mycket hänt. När de flesta musikuppdragen omöjliggjordes till följd av pandemin valde Omar Rudberg att satsa på en helt ny karriär: skådespelaryrket.

"Hade ägt scenen"

I Netflix "Young royals" spelar han Simon, en arbetargrabb som pluggar på internat och inleder en relation med Sveriges blivande konung. Den svenska serien har gett honom många nya fans, även utanför landets gränser. Något som Omar Rudberg tror är en stor fördel om han får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

– Fansen i Europa hade blivit så glada om jag gick vidare till Eurovision, det hade varit så fett. Tänk hur många röster jag skulle kunna få! Jag hade ägt scenen i Eurovision! säger han.

Bidraget "Moving like that" beskriver han som en dansvänlig och "catchy" poplåt.

– Jag vill jättegärna vinna. Det hade varit så fett att jag som venezuelan får representera Sverige i Eurovision Song Contest, efter att ha bott i det här landet i 16 år. Att dra till Italien, äta en massa pasta och träffa Måneskin, säger han.

Målet med artistkarriären är att slå internationellt – det är också en av anledningarna till att han numera mestadels skriver låtar på engelska och spanska.

– Egentligen har jag alltid velat satsa på de språken, jag hade aldrig tänkt att jag skulle sjunga på svenska – förrän jag gjorde det.

"Sjuka" uppdrag

I februari drar också inspelningen av den nya "Young royals"-säsongen i gång – vilket innebär att om Omar Rudberg tar sig vidare i Melodifestivalen måste han ta tjänstledigt från skådespeleriet. Genombrottet i tv-rutan har resulterat i ett hektiskt år för 23-åringen.

– Det är sinnessjukt hur saker förändras efter någonting sådant här, det är mycket saker bakom kulisserna som jag inte ens får berätta om, som är så sjukt, säger han.

Liksom i fjol är den första av deltävlingarna i Melodifestivalen pandemianpassad, den här gången med en publik på max 1 500 personer, munskydd, avstånd och handsprit. Men Omar Rudberg tror på en taggad stämning trots allt.

Annons

– Jag kan tänka mig att publiken på plats kommer att vara överdrivet taggad, de kommer att lyfta taket.

TT: Är du rädd för att bli sjuk?

– Ja, allt man vill är att vara frisk på lördag. Jag har hållit mig borta från vänner, från häng, från allt som går. Jag hade börjat gråta om jag inte hade fått stå på scenen, säger Omar Rudberg.

Fakta: Omar Rudberg

Omar Rudberg är född 1998 i Venezuela.

Han var en del av pojkbandet FO&O, som grundades 2013. De splittrades 2017, efter att ha tävlat i Melodifestivalen med låten "Gotta thing about you".

2019 var Omar Rudberg tillbaka i Melodifestivalen med låten "Om om och om igen", utan att gå vidare till final.

2021 debuterade han som skådespelare i Netflix-serien "Young royals".

Nu är han aktuell i Melodifestivalen med bidraget "Moving like that". I februari börjar även inspelningen av den andra säsongen av "Young royals".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons