Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Oklart vem som ärver Lars Vilks

Nära vänner till Lars Vilks planerar att starta en konstförening som kan förvalta Nimis och Muhammedkarikatyrerna.
Men det är fortfarande oklart vem som egentligen äger konsten.
Kultur • Publicerad 12 oktober 2021
Framtiden är oklar för konstverket Nimis i Kullaberg. Arkivbild.
Framtiden är oklar för konstverket Nimis i Kullaberg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

”Det pågår ett klarläggande om vem som är dödsbodelägare och således ansvarar för dödsboet. Detta är inte klart”, skriver Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö i ett sms till Kulturnyheterna.

Fredrik Larsson, konstnärskollega och vän till Lars Vilks, säger till SVT att ett alternativ vore att Lars Vilks vänner och kollegor startade en konstförening och tog över ansvaret för konsten.

Annons

Först och främst handlar det om drivvedsverket Nimis, som kräver mycket underhåll och uppfördes utan tillstånd.

Lars Vilks var dock inte ägare av Nimis, verket såldes tidigare till konstnärsduon Christo och Jeanne-Claude – som båda nu är döda.

– Det är en komplicerad historia hur ansvaret ligger och inte, den frågan kan inte besvaras enkelt, har Helena Holmgren, enhetschef för naturprövningsenheten på länsstyrelsen i Skåne, tidigare sagt till TT.

För närvarande befinner sig rondellhunden på det statliga moderna museet Centrum Sztuki Współczesnej i Warszawa. Den ingår, tillsammans med andra verk av Vilks, i den omdiskuterade utställningen ”Politisk konst” som pågår fram till den 16 januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons