Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Oddsen på Louise Glück rasade hos Betsson

Inför tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur rasade oddsen plötsligt på Louise Glück hos spelbolagen, vilket kan väcka liv i misstankarna om läckor.
Litteratur • Publicerad 8 oktober 2020
"Det var en överraskning för mig", säger Anders Olsson, som inte kände till att oddsen på Louise Glück rasade hos spelbolagen timmarna för tillkännagivandet.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det var en överraskning för mig. Vi får titta på den saken. Jag kan inte säga något om det nu, säger Anders Olsson, ordförande i Nobelkommittén.

Vid minst två tillfällen har snabbt sjunkande odds kort inpå tillkännagivandet väckt misstankar kring läckor. Så var fallet 2008 och 2014, då Jean-Marie Gustave Le Clézio respektive Patrick Modiano tilldelades priset.

Satte för höga odds

Annons

Timmarna innan Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, läste upp den amerikanska poetens namn i Börshuset, rusade Louise Glück till toppen hos spelbolaget Betsson.

Robin Olenius, presschef på Betsson Sverige, säger att insatserna på Louise Glück, precis som på trean Michel Houellebecq och fyran Jamaica Kincaid, var små och ungefär lika stora.

– De gjorde alla tre en liknande resa, vilket beror på att vi hade satt för höga odds på dem. Särskilt vad gäller Glück, det började ju surra mycket kring henne i medierna. Favoriten var och förblev Anne Carson.

"Krävs inte så mycket"

Betsson har inte sett något tecken på misstänkt spelande, försäkrar Robin Olenius.

– Vi kan bara titta på spelmönstret, men där finns det inget som talar för en läcka. Det krävs inte så mycket för att ett namn ska rusa i den här sortens betting, det är ju inte som en Champions League-final.

Hos Betsson gav Louise Glück i slutändan bara ynka 2,75 gånger pengarna.

– Vi har sett ett ökat intresse rent generellt för att spela på Nobelpriset i litteratur, men det går inte att jämföra med sporten, säger Robin Olenius.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons