Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nyskrivet blåsverk inspirerat av Nils Holgersson

Musik • Publicerad 12 november 2020
Britta Byström skriver nytt verk för landets professionella blåsorkestrar. Pressbild.
Britta Byström skriver nytt verk för landets professionella blåsorkestrar. Pressbild.Foto: Arne Hyckenberg

Tonsättaren Britta Byström skriver ett helt nytt verk för professionella blåsorkestrar i hela landet. Verket lanseras med anledning av Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum och Musikens år 2021. Den konstnärliga referensgrupp som på uppdrag av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige skulle välja en tonsättare fastnade för Britta Byström som hämtat inspiration från Selma Lagerlöf.

"Jag ser framför mig gåsflocken i ‘Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige’, som gör nedslag på olika platser från söder till norr och ropar och sjunger på ett främmande språk", säger hon i ett pressmeddelande.

Verket specialskrivs för att kunna spelas av Försvarsmusiken (Arméns musikkår, Marinens musikkår, Livgardets Dragonmusikkår), Blåsarsymfonikerna i Stockholm, Göteborg Wind Orchestra, Gotlandsmusiken och Östgötamusiken. Även Bohuslän Big Band och Norrbotten Big Band ingår i Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons