Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ny tv-serie inspireras av "Sagan om ringen"

Med 14 böcker med en kombinerad längd på tusentals sidor är Robert Jordans ”Sagan om Drakens återkomst” en av de mastigaste av alla fantasy-berättelser. Nu kommer den som tv-serie med Rosamund Pike i en av huvudrollerna.
Tv • Publicerad 18 november 2021
Rosamund Pike spelar en av huvudrollerna i tv-serien "Sagan om drakens återkomst". Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer
"Sagan om drakens återkomst", med Rosamund Pike, har premiär den 19 november. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda

Förhoppningarna på fantasyeposet är stora. Medan säsong ett landar på Amazon Prime denna vecka spelas säsong två redan in i Prag med förhoppningen att säsong tre ska spelas in med start i juli 2022.

Men trots att Jordans boksvit har många entusiastiska läsare är det inte alla som har haft full koll på hans universum. Rosamund Pike, som spelar en av de bärande rollerna i tv-serien, är en av dem.

Annons

– Jag hade faktiskt aldrig hört talas om böckerna tidigare. Nu har jag läst de tre första, berättar hon för TT i ett Zoom-samtal från Prag där inspelningen pågår.

– Vi har alla varit här nu i bortåt två år, vi har tagit med våra familjer hit och vi fortsätter med säsong två fram till i mars, förklarar hon.

Ska rädda världen

I serien spelar hon Moiraine, en kvinna med magiska krafter. Denna kommer med en följeslagare till den lilla byn Two Rivers, för att rädda några ungdomar från Mörkrets härskare. En av dessa ungdomar kan vara Draken, som enligt legenden ska återfödas och rädda världen.

Inledningen har många likheter med början på JRR Tolkiens ”Sagan om ringen”, vilket Robert Jordan menade var helt avsiktligt. Han ville att läsarna skulle känna igen sig i fantasy-världen. Jordan dog för övrigt innan bokserien var helt klar, en annan författare, Brandon Sanderson, slutförde verket.

Men så långt har inte Rosamund Pike kommit i läsningen.

– Jag vill inte läsa för långt i förväg, konstaterar hon.

– Jag känner att min karakterisering av Moiraine ska växa samtidigt som hon växer. Om jag läser för långt framåt kan jag få bilder i huvudet som jag inte borde ha. Jag hade som sagt inte hört talas om böckerna tidigare, men vår show runner Rafe Judkins är ett stort fan av böckerna, och han har verkligen kunnat förmedla känslan från dem.

Männen blir galna

I den värld där berättelsen utspelas är tiden inte linjär. Tidsåldrar kommer igen, människor återföds gång på gång. Det är en värld där kvinnorna står för magin – män blir galna om de försöker sig på det.

– Kvinnorna har privilegiet att kunna behärska elementen. De har också svagheter, men det finns en speciell dynamik här, säger Rosamund Pike.

En serie som "Sagan om Drakens återkomst" innehåller givetvis många specialeffekter, men Pike betonar att mycket av det tv-tittarna ser är gjort på riktigt.

Annons

– Det är aldrig så att vi bara har filmat mot en green screen, utan åtminstone en del av det ni ser är byggt på riktigt. Jag gillar det. Jag älskar vad man kan åstadkomma med specialeffekter, men samtidigt vill jag göra sådant som känns i kroppen.

Det finns 14 böcker. På frågan om Rosamund Pike har skrivit på för 14 säsonger skrattar hon.

– Vi får se hur länge det går. Förhoppningsvis tycker publiken om det vi gör.

Fakta: Rosamund Pike

Ålder: 42 år.

Bor: I London.

Make: Robin Uniacke.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer i urval: "Die another day", "Stolthet och fördom", "Wrath of the titans", "Jack Reacher", "Gone girl", "Tre sekunder", "I care a lot".

Aktuell i: "Sagan om Drakens återkomst" som strömmas på Amazon Video med premiär den 19 november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons