Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nu tänds Nobelljusen

Konst • Publicerad 4 december 2021
Fredrik Jönssons ljusinstallation ”Dialog” på Strömparterren har inspirerats av Nobelpriset i fysik 2009.Foto: Anders Wiklund/TT
Alla ljusinstallationer har på något vis hämtat inspiration från Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser. ”Earth from Space” smyckar Stadshuset.Foto: Anders Wiklund/TT

Den Nobelinspirerade ljusfesten är tillbaka i Stockholm. Samtidigt som Nobelveckan drar i gång tänds ljusen på ett antal byggnader runt om i staden.

”I år finns det en tydlig koppling mellan ljusinstallationerna och olika Nobelpris. Västerbron kläs exempelvis i det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium och fysikpristagaren Marie Curie i ett verk av Emma Hjortenklev Wassberg", säger Erika Lanner, chef på Nobel Prize Museum, i ett pressmeddelande.

Annons

Ett verk på Strömparterren av Fredrik Jönsson är inspirerat av 2009 års fysikpristagare Charles Kao, som fick priset för “banbrytande insatser angående ljustransmission i fiber för optisk kommunikation”. Verket består av ljusstarka rörliga armaturer som kommer att producera ett kluster av starka ljusstrålar, likt insidan av fiberoptiska ledningar. Strålarna kommer att vara synliga över hela Stockholm.

Nobel Week Lights i Stockholm invigs på lördag eftermiddag och kan ses 4–12 december.

Platserna som lyser upp under Nobelveckan

Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur/Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan framför Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången, Karl XII:s torg, Strömparterren, Skeppsholmen och Skeppsholmsbron.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons