Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nu säljs Marilyn Monroe för miljardbelopp

En av Andy Warhols mest kända målningar kan nu också bli 1900-talets allra dyraste. I kväll auktioneras en av bilderna på Marilyn Monroe ut.
Prislappen? Omkring två miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2022
Målningen "Shot sage blue Marilyn" bärs in i auktionshuset Christie's lokaler inför måndagens auktion.
Målningen "Shot sage blue Marilyn" bärs in i auktionshuset Christie's lokaler inför måndagens auktion.Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

Bland konstintresserade eller fullständiga noviser – när namnet Andy Warhol lyfts är det oftast två motiv som kommer upp: Campbells soppburkar eller Marilyn Monroe.

På måndagskvällen kommer ett av de här verken att få en ny ägare. Samtidigt sätts tonen för auktionsvåren i New York där flera miljarder kronor bedöms att omsättas.

Annons

– Just det här är ett sådant ikoniskt verk och har ju jämförts med Mona Lisa. Det är det folk känner igen, säger Louise Wrede, specialist på samtida konst vid auktionshuset Bukowskis.

Flera färger

Målningen, 1 x 1 meter stor, ingår egentligen i en kvartett som föreställer skådespelerskan Marilyn Monroe i olika kulörer och som går under samlingsnamnet "The shot Marilyns", fritt översatt "de skjutna Marilyns".

Bakgrunden till namnet kommer från att performanceartisten Dorothy Podber hösten 1964 klev in i Andy Warhols studio "The Factory", tog upp en pistol ur sin handväska och sköt ett hål genom tavlorna som stod staplade mot varandra i lokalen. Warhol hade då tidigare gett sitt medgivande då han trodde att Podber menade att hon skulle "skjuta", det vill säga ta ett par bilder med sin kamera.

– Att det varit med om en särskild händelse kan också bidra till populariteten av just detta verk, påpekar Louise Wrede.

Warhol blev senare känd för sina silkscreentryck av olika kändisar, förutom Marilyn Monroe även Mao Zedong, Jackie Kennedy och även svenska Ingrid Bergman.

Utropspriset är nu satt till 200 miljoner dollar, vilket skulle betyda en ny toppnotering för 1900-talskonst. Det nuvarande rekordet – motsvarande nästan 180 miljoner dollar – noterades 2015 för Pablo Picassos "Les femmes d'Alger".

Enorm efterfrågan

En del bedömare tror dock på upp till 250 miljoner dollar. Louise Wrede påpekar att det är oerhört svårt att på förhand sätta en slutsumma.

– Just Andy Warhol återfinns i toppkategorin så klart, sedan är det jättesvårt att prissätta, men just nu finns en enorm efterfrågan.

Bakgrunden är att konstmarknaden har expanderat, bland annat har nya museer byggts i såväl Mellanöstern som Asien. Bedömare pekar också på att investerare drar sig från aktiemarknaden och söker säkra investeringar som guld och konst, när räntorna stiger och inflationen ökar.

Kvällens auktion inleder vårsäsongen där de två auktionshusen Sotheby’s och Christie’s bedöms auktionera ut konstverk för omkring tio miljarder svenska kronor – var.

Annons

Även på den svenska marknaden finns också ett stort intresse – om än med betydligt lägre slutsummor. Nyligen avslutade Bukowskis sin vårauktion där bland annat ett grafiskt blad av samma verk av Andy Warhol gick under klubban.

– Utropspriset var satt till 800 000–1,1 miljoner kronor och den gick till slut för 1,4 miljoner kronor. För vår del blev auktionen den bästa på flera säsonger, konstaterar Louise Wrede.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons