Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Newkid: Har förändrats under pandemin

Newkids nya singel "Aldrig haft något annat val" var först tänkt att bli en kärlekslåt – men landade i stället i "en stor filosofisk fråga".
Musik • Publicerad 5 maj 2021
Newkid är aktuell med singeln "Aldrig haft något annat val".
Newkid är aktuell med singeln "Aldrig haft något annat val".Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Den nya singeln "Aldrig haft något annat val" handlar om den egna passionen för musiken, men också om föräldrarnas livsresa.
Den nya singeln "Aldrig haft något annat val" handlar om den egna passionen för musiken, men också om föräldrarnas livsresa.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Under en låtskrivarsession dök textraden "Aldrig haft något annat val" upp i Newkids huvud – eller Alexander Ferrer, som han egentligen heter. Kollegorna ville att refrängraden skulle handla om en kärleksrelation, själv tvekade han.

– Det är någonting som har hänt med mig under pandemin, jag har börjat titta mer utåt och bredare, och då fanns det en annan vinkel. Det finns så mycket man brinner för i livet och det var den passionen jag ville skriva om, säger han.

Annons

Låten, som släpps på fredag, handlar numera om att känna att man inte har något annat val än att följa sin innersta önskan.

– För mig har det handlat om musiken till exempel, för min pappa har det handlat om att lämna tryggheten i Filippinerna för att vara med min mamma. Det kan appliceras på många olika saker, man känner att man inte har haft något annat val.

"Mådde inte bra"

Newkids föräldrar träffades i en sjömanskyrka i Sverige, han beskriver det som "kärlek vid första ögonkastet". Singelomslaget föreställer föräldrarna på en cykel, en bild som togs den 2 april 1990, prick åtta månader innan han själv föddes.

– Jag tror att jag någonstans har formats av dem och det drivet som min pappa hade. Båda mina föräldrar har jobbat väldigt hårt för att ge mig och min bror förutsättningar för att lyckas i livet.

Newkid debuterade med hiphop-albumet "Alexander JR Ferrer" 2011, men efter det tog han en lång paus från musiken.

– Jag sysslade med andra saker som inte alls gjorde mig glad. Det bröt ner mig på många sätt, säger han och fortsätter:

– Jag jobbade med en agentur för influencers, som jag på ett eller annat sätt lovade att jobba med under ett visst antal år. Under den tiden mådde jag inte bra och trivdes inte i miljön. Jag fick inte göra någonting som gav mig någonting på riktigt.

När han väl tog upp musikspåret igen i samband med "SS/AW18"-plattan 2018 var känslan euforisk.

– Många kommer fram och säger "Vilken drivkraft du har" eller "Vilket tålamod du har under den här långa perioden som du har jobbat med din karriär". Jag har haft svårt att ta till mig det eftersom det aldrig har funnits något annat val än att göra musik, säger han.

"Vad har man för val?"

Samtidigt vill han att lyssnarna ska tolka låtens budskap fritt, och kunna applicera den på sina egna liv.

Annons

– Jag pratade med någon annan som sade "Vad har man för val i livet?" Det blir en stor filosofisk fråga när man sätter sig ner och börjar avkoda låten.

Efter sitt andra albumsläpp "Mount Juhn" från 2020 medverkade Newkid i TV4:s "Så mycket bättre", och fick ett uppsving i karriären. Hans hitlåt "Kanske var vi rätt bra ändå" fick nytt liv med besked.

– Man visste att det skulle medföra publicitet. Men att det skulle bli en extrem framgång var det nog ingen som trodde, utom min mamma kanske, säger Alexander Ferrer.

Nu planerar han för sitt nya album, som väntas släppas nästa år.

Fakta: Newkid

Alexander Ferrer, med känd som Newkid, föddes 1990 i Uddevalla.

2011 släppte han sitt första album "Alexander JR Ferrer. 2018 kom "SS/AW18" och 2020 släppte han sin senaste fullängdare "Mount Jhun".

Under 2020 medverkade han även i TV4:s "Så mycket bättre", i samband med det släppte han bland annat Helen Sjöholm-covern "Du måste finnas" och Ana Diaz-covern "Starkare".

Nu är han aktuell med singeln "Aldrig haft något annat val". Nästa år planerar han att släppa ett nytt album.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons