Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Netflixprofilen Anna Sorokin släppt ur fängelse

Hon utgav sig för att vara en rik tysk arvtagerska, men hamnade i fängelse efter omfattande bedrägerier. Nu har "Inventing Anna"-profilen Anna Sorokin släppts – men hon får inte använda sociala medier.
Tv • Publicerad 6 oktober 2022
Verklighetens Anna Sorokin dömdes 2019 till fyra till tolv års fängelse för bedrägerier, men släpptes i förtid redan i fjol. Arkivbild.
Verklighetens Anna Sorokin dömdes 2019 till fyra till tolv års fängelse för bedrägerier, men släpptes i förtid redan i fjol. Arkivbild.Foto: Steven Hirsch/AP/TT
Julia Garner som Anna Delvey i "Inventing Anna".
Julia Garner som Anna Delvey i "Inventing Anna".Foto: Aaron Epstein/Netflix

Hennes försök att bedra New York-societeten och utge sig för att vara en tysk arvtagare vid namn Anna Delvey inspirerade Netflix till "Inventing Anna", en av årets mest uppmärksammade tv-serier.

Men för huvudpersonen själv, Anna Sorokin, slutade det inte bra. Hon har de senaste 17 månaderna suttit i fängelse för att ha vistats i USA utan giltigt visum och riskerar att deporteras ur landet.

Annons

Men på onsdagen beordrade en domare att hon skulle släppas – hon får i stället husarrest, men förbjuds att använda sociala medier överhuvudtaget.

Ryskfödda Sorokin använde tidigare Instagram flitigt för att bygga upp en bild av sig själv som en glamourös tysk arvtagare och lurade banker, hotell och vänner på tiotusentals dollar.

Hon försökte även övertyga investerare att på falska grunder satsa pengar i projekt för att starta ett socialt nätverk.

För tre år sedan dömdes Anna Sorokin till mellan fyra och tolv års fängelse för bedrägerierna, men frigavs i förtid redan i fjol. Sex veckor senare greps hon av gränspolisen, eftersom hon vistats i landet utan giltigt visum.

Federala myndigheter argumenterade i rätten att Sorokin riskerade återfalla i brottslighet och därför inte skulle släppas. Men domaren gick på försvarets sida och Sorokin får nu invänta beslutet kring om hon ska deporteras från USA hemma i stället.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons