Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nazi-plundringar synliggörs i utställning

Nazisternas plundringar under Förintelsen skildras i en ny vr-utställning av Forum för levande historia. I den får besökaren bland annat följa med till en saltgruva där stulen konst gömts undan.
Konst • Publicerad 15 juni 2022
General Dwight D Eisenhower inspekterar i april 1945 konstverk som gömts i en saltgruva i Tyskland under andra världskriget. Arkivbild.
General Dwight D Eisenhower inspekterar i april 1945 konstverk som gömts i en saltgruva i Tyskland under andra världskriget. Arkivbild.Foto: AP/TT

"Plundring – början till ett folkmord" bygger på författaren Anders Rydells bok "Plundrarna" och har som fysisk utställning turnerat runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Men vr-utställningen tar det hela ett steg längre, förklarar Henrik Gahnström, webbstrateg på Forum för levande historia i ett pressmeddelande.

Annons

"Det blir ett mellanting mellan verklighet och fiktion. Du får kliva in i miljöer som en utställningslokal aldrig skulle kunna vara", säger han.

Med hjälp av vr-tekniken kan utställningen komma till besökaren i stället för tvärtom, understryker överintendenten Caroline Källner, som hoppas att på detta sätt kunna nå ut till fler unga besökare.

I "Plundring – början till ett folkmord" synliggörs nazisternas enorma plundring av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och böcker stals i hela Europa. Utställningen kan ses på plats i Stockholm, men också via ett vr-headset hemifrån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons