Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

National Gallery stryker skandaldrabbat namn

Konst • Publicerad 8 maj 2022
National Gallery är ett av Londons mest välkända museer. Arkivbild.
National Gallery är ett av Londons mest välkända museer. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Londonmuseet National Gallery bryter helt med Sacklerfamiljen och gör sig av med namnet Sackler i spåren av den amerikanska opioidkrisen, skriver Deadline. Familjen var upphov till namnet på museets utställningsrum nummer 34, känt som "Sacklergalleriet". Rummet har bland annat synts i exempelvis James Bond-filmen "Skyfall".

Efter att det avslöjats hur familjen Sacklers läkemedelsföretag Purdue Pharma och produkten Oxycontin givit upphov till den stora opioidkrisen i USA har flera museer tackat nej till bidrag från filantropfamiljen.

Annons

Det enda museum i London som nu fortfarande erhåller pengar från Sacklerfamiljen är Victoria and Albert Museum, som mottog åtta miljoner pund i donationer och renoverade sin innergård, döpt till Sackler Courtyard, 2017.

National Gallery skriver i ett uttalande att beslutet att döpa om Sacklergalleriet sker i samförstånd med Sacklerstiftelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons