Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Musikaliska Akademien utesluter rysk dirigent

Ryske dirigenten Valerij Gergijev utesluts ur Kungliga Musikaliska Akademien eftersom han inte har tagit ställning mot Rysslands invasion av Ukraina.
Kultur • Publicerad 12 oktober 2022
Dirigenten Valerij Gergijev har nära band till den ryska regimen, enligt Kungliga Musikaliska Akademien. På bilden från 2016 tar Gergijev (till höger) emot en medalj från president Vladimir Putin.
Dirigenten Valerij Gergijev har nära band till den ryska regimen, enligt Kungliga Musikaliska Akademien. På bilden från 2016 tar Gergijev (till höger) emot en medalj från president Vladimir Putin.Foto: Ivan Sekretarev

Beslutet fattades vid en sammankomst i måndags där de närvarande ledamöterna var eniga om att utesluta honom.

"Han utesluts på grundval av sin ovilja att ta ställning mot Rysslands invasion av Ukraina. Ett ställningstagande som akademien har avkrävt av honom i beaktande av hans väldokumenterade nära relation till president Vladimir Putin", skriver akademien i ett pressmeddelande.

"Mycket allvarligt"

Annons

Akademien skriver vidare att det är "mycket allvarligt" att Gergijev inte tar ställning mot invasionen givet att han är en person med "internationell lyskraft, inflytande och status".

Dirigenten gavs möjlighet att yttra sig i samband med omröstningen om att utesluta honom, men valde att inte kommentera, enligt akademien.

"Akademien ska inte associeras med en person som så otvetydigt stödjer en regim som hotar med kärnvapenkrig. Vi tänker inte välja samma strategi som Valerij Gergijev, nämligen tystnad", säger Fredrik Wetterqvist, akademiens ständige sekreterare, i pressmeddelandet.

"Tog avstånd"

Gergijev har varit utländsk ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2011. Utländska ledamöter har inte rösträtt. Han är också en av grundarna av Östersjöfestivalen och har deltagit i arrangemanget varje år mellan 2003 och 2019. Valerij Gergijev deltog dock inte vid årets festival eftersom svenska Berwaldhallen valde att inte bjuda in honom. Enligt konserthuschefen Staffan Becker var det inte aktuellt med tanke på hans koppling till den ryska regimen.

– Vi tog avstånd från samarbetet med Gergijev redan i februari och var även tydliga med att vi inte har några planer på att återuppta samarbetet med honom framöver. Från vår sida finns inget intresse av det, det finns gott om andra personer att samarbeta med, säger Staffan Becker till TT.

TT: Dörren är alltså stängd för Valerij Gergijev även i framtiden?

– Ja. Planeringen av kommande festivaler är redan i full gång. Vi har brutit med en dirigent och det påverkar inte det arbetet överhuvudtaget, säger Staffan Becker.

I mars fick Valerij Gergijev sparken även från Münchens filharmoniska orkester eftersom han inte tagit ställning mot invasionen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons