Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Museibesöken upp under 2021

Museibesöken gick upp förra året, efter den stora nedgången under coronapandemin 2020. Det visar ny statistik från Myndigheten för kulturanalys.
Kultur • Publicerad 3 maj 2022
Naturhistoriska riksmuseet är ett av de museer som klarade sig bättre förra året. Arkivbild.
Naturhistoriska riksmuseet är ett av de museer som klarade sig bättre förra året. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Nästan alla museer var stängda någon gång av året under 2021 men den genomsnittliga besöksutvecklingen var trots det positiv.

"De flesta museer har sett en uppgång jämfört med 2020", säger Erik Vestin, statistiker vid myndigheten.

Annons

Men museibesöken är inte tillbaka på nivåerna före pandemin – i många fall är besöksantalen till och med mindre än hälften jämfört med 2019. Det museum som har proportionellt sett närmast antal besök till utställningarna som före pandemin är Östasiatiska museet – och de låg ändå på minus 29 procent jämfört med 2019 års siffror.

För så kallade anläggningsbesök har besöken minskat rejält på exempelvis Forum för levande historia, (ner 45 procent), Arbetets museum, (ner 21 procent), samt Medelhavsmuseet och Etnografiska museet som båda gick ner 14 procent.

De största antalen verksamhetsbesök hade Skansen, Naturhistoriska riksmuseet och Tekniska museet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons