Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Motorsåg på Skansen – det blir succé"

Loreen, Carola och Zara Larsson är några av artisterna som i sommar kommer att gästa Pernilla Wahlgren på Sollidenscenen i SVT:s "Allsång på Skansen".
Tv • Publicerad 13 juni 2023
Hooja gör sin första "Allsång" i sommar. På tisdagens presskonferens presenterades årets artister, vilket blev första gången på Skansen för den elektroniska Gällivareduon.
Hooja gör sin första "Allsång" i sommar. På tisdagens presskonferens presenterades årets artister, vilket blev första gången på Skansen för den elektroniska Gällivareduon.Foto: Claudio Bresciani / TT
Det nya stjärnskottet Jackie Mere är från Biskopsgården i Göteborg var också på plats när "Allsång på Skansen" presenterade årets artister för sommaren 2023.
Det nya stjärnskottet Jackie Mere är från Biskopsgården i Göteborg var också på plats när "Allsång på Skansen" presenterade årets artister för sommaren 2023.Foto: Claudio Bresciani / TT
Dragartisten Admira Thunderpussy utlovar glitter, glamour och folklighet under sitt första sångframträdande på "Allsång på Skansen".
Dragartisten Admira Thunderpussy utlovar glitter, glamour och folklighet under sitt första sångframträdande på "Allsång på Skansen".Foto: Claudio Bresciani / TT

Först ut i säsongspremiären den 27 juni är Eurovision Song Contest-vinnaren Loreen, Mando Diao, Laleh, Lasse Stefanz och glädjeorkestern Louisiana Avenue.

Programmet blir Pernilla Wahlgrens debut som programledare.

Annons

– Nu längtar man ju efter att dra i gång och träffa publiken, för "Allsången" är så mycket publik och artister ihop, säger hon på presskonferensen.

Wahlgrens bästa minne från "Allsången" var när hennes barn Benjamin och Bianca Ingrosso gästade programmet.

TT: Dyker det upp några familjemedlemmar på scen i år?

– Man vet aldrig, säger Pernilla Wahlgren.

"Från fiktion till verklighet"

Den elektroniska Gällivareduon Hooja gör sitt första besök på Skansenscenen. En uppspelt pojkröst hörs från publiken.

– Hooja, får jag ta en bild med dig sen?

Hooja, klädd i orange ulltröja och pälsmössa i den 25-gradiga sommarvärmen, ger tummen upp som svar och möts av jubel. Till TT beskriver han "Allsångs"-debuten som en dröm som gått i uppfyllelse.

Parhästen Mårdis håller med:

– Det är bara något man sett på tv, och det här är första gången vi står på scenen så nu har det liksom gått från fiktion till verklighet.

TT: Är ni inte varma i dag?

Annons

– Vi gillar inte att klaga, säger Hooja.

Duon kan inte bekräfta om motorsågen kommer fram under deras uppträdande, även om de verkar peppade på idén.

– "Motorsåg på Skansen". Det blir succé, säger de.

Carola: "Stolt tradition"

Folkkära Carola återvänder till Skansen igen men erkänner att hon inte minns hur många gånger hon varit med i programmet. 2023 firar hon 40 år sedan "Främling" och lovar att bjuda publiken på hits.

– "Allsången" är gemenskap, det är att samlas med kärlek. Jag blir varm när jag hör "Stockholm i mitt hjärta" och har minnen från innan jag ens var med. Hela Skansen är ju så vacker. Jag är stolt över att visa turister som kommer utifrån det som vi har här av historia, traditioner och kultur och se huvudstaden från sin bästa sida som i dag, säger Carola Häggkvist.

Hon nämner publikkontakten som avgörande för att bevara programmets själ, som moderniserats och blivit poppigare med åren. Även om den svenska vistraditionen fortfarande är viktig.

– Det är väl det som är härligt också. Mångfalden och balansen. Det tror jag att SVT kommer att ta in i år. Både av artister och olika musikstilar, säger Carola Häggkvist.

Representerar Biskopsgården

En annan nykomling i sammanhanget är Jackie Mere från Biskopsgården i Göteborg, som släppte sin debutsingel "It ain't me" i slutet av februari. Hon gör dessutom sitt första tv-framträdande någonsin.

– Det känns jättenervöst men jag är skittaggad. Det har alltid varit en tradition att titta på "Allsången", njuta och sjunga med. Det här är helt sjukt. Jag kan inte förstå att jag får göra det här, säger Jackie Mere som hoppas att framträdandet kan leda till "massa sköj" i framtiden.

– Det känns så fett att få vara representant för Göteborg och särskilt Biskopsgården – i ett annat ljus än det vi är vana att se stadsdelen i, säger Jackie Mere.

Drag deluxe

Annons

Vinnaren av SVT:s "Drag race Sverige" Admira Thunderpussy gör också debut i programmet. Några tjejer i publiken är lyriska över hennes extravaganta stil:

– Queen, du är skitsnygg!

TT: Det verkar som att du har ganska många fans här redan, hur känns det?

– Fantastiskt kul. Sen är ju inte jag van att göra drag så här tidigt på dagen men allt går om man vill.

Admira Thunderpussys sångdebut är fortfarande hemlig och under produktion men hon beskriver den som "extra allt".

– Dans, sång, glitter, glamour och "drag deluxe" såklart. Men på ett folkligt inbjudande sätt.

Fakta: Alla artister i "Allsång på Skansen"

Program 1, 27 juni: Loreen, Lasse Stefanz, Mando Diao, Louisiana Avenue, Laleh.

Program 2, 4 juli: Hooja, Zara Larsson, Jackie Mere, Sven-Ingvars.

Program 3, 11 juli: Panetoz, Erika och Cecilia, Olivia Lobato, Malena Ernman och Rickard Söderberg, Måns Zelmerlöw & The Agreement.

Program 4, 18 juli: Hanna Hedlund, Lova, Carola och Lucianoz.

Program 5, 25 juli: Kiana, Stor, Ison och Fille, Lancelot, Peter Jöback, Thomas Stenström.

Program 6, 1 augusti: Oscar Zia, Admira Thunderpussy, Stefan Sundström, Josefinito feat Johar Untz, Johanna och Rebecka Wallroth.

Program 7, 8 augusti: Darin, Nordman, Naod.

Program 8, 15 augusti: Tommy Körberg och Helen Sjöholm, Victor Leksell, David Ritschard.

Fler artister tillkommer under sommaren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons