unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mördarjakten går från New York till franska Rivieran

Ska en svensk student lyckas dupera internationella brottsliingar? Recensenten Mats Palmquist följer gärna med i svängarna när Elias Ferreira Krantz jagar sin far mördare i trilogin om profeten.
Håkan Östlundh.
Håkan Östlundh.
Foto: Polaris förlag

Den falska profeten

THRILLER
Författare: Håkan Östlundh
Förlag: Polaris

Håkan Östlundh har utvecklats som författare sedan deckardebuten med ”Släke” för 15 år sedan. Hans sju böcker om gotlandspolisen Fredrik Broman har fått en trogen läsekrets. Med profeten-trilogin tar han ytterligare ett steg i sitt skrivande.

”Den falska profeten” är den andra boken i denna trilogi. Förra året kom inledande ”Profetens vinter”.

Handlingen rör sig kring den unge studenten Elias Ferreira Krantz, en man vars liv ställs på ända på så många sätt att hälften hade varit nog för de allra flesta. Han har opererats för en, visserligen godartad, hjärntumör, hans far har dött i en anlagd explosion på ett hotell i Sarajevo och hans styvmor och styvbror hat mördats. Detta utspelas i den första boken i trilogin.

quote
Uppdragsgivare är en hemlig byrå som står den svenska regeringen nära.

I ”Den falska profeten” försöker Elias, nu under täcknamnet Tom White, att nå fram till den hemlighetsfulla person som antas ligga bakom mordet på fadern. Uppdragsgivare är en hemlig byrå som står den svenska regeringen nära.

Håkan Östlundh skildrar de miljöer som Tom White rör sig i mycket väl. Det är eleganta salonger i New York, jetsetliv på franska rivieran, och vanliga Stockholmsgator. Han lyckas också hålla spänningen uppe, ska Tom White som den amatör han är lyckas dupera internationella brottslingar? Jo, eftersom det kommer en bok nummer tre kan det väl avslöjas att det går ganska bra. Men bara ganska… och nu vill jag läsa fortsättningen också.

Läs mer

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Sport

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Kalmar HC vann knappt

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Arkivbild.

Tingsryd

I natt: Flera män skadade vid bygdegård – tre till sjukhus

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.