Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Zia byts ut i "Musikhjälpen" – testas för covid

Oscar Zia tvingas lämna "Musikhjälpen" på grund av sjukdom. Resterande programledare stannar i sändningen.
Musik • Publicerad 15 december 2021
Brita Zackari, Oscar Zia och Anis Don Demina är årets programledare i "Musikhjälpen". Nu har Oscar Zia blivit sjuk. Arkivbild.
Brita Zackari, Oscar Zia och Anis Don Demina är årets programledare i "Musikhjälpen". Nu har Oscar Zia blivit sjuk. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oscar Zia tvingas lämna "Musikhjälpen" efter att först ha blivit hes – och därefter förkyld. Under morgonen hoppade radioprofilen Kodjo Akolor in i sändningen i stället.

Nu ska Oscar Zia testas för covid-19.

Annons

– Vi pratade med Oscar i morse och då så kände han sig sämre, så Oscar är förkyld helt enkelt, säger projektledaren Simon Rosenqvist i sändningen från Musikhjälpen.

– Vi följer de rekommendationer som finns. Är man förkyld ska man via sjukvården testa sig för corona. Oscar kommer att få ta ett coronatest och sen tyvärr betyder det också att Oscar kommer få åka hem, säger Simon Rosenqvist.

"De är trygga"

Enligt Pia Kalischer, evenemangschef på Sveriges Radio, finns det en rutin för hur de ska gå till väga. På frågan om vad som händer i fall Oscar Zia testar positivt för covid-19, svarar hon:

– Det får vi se. Först ska han testas, sedan följer vi de rutinerna igen. Det är de rutinerna som finns vid smittspårning.

Resterande programledare, Anis Don Demina och Brita Zackari, stannar kvar och fortsätter sända radioprogrammet.

– I år har vi en väldigt stor bur – den byggde vi redan förra året, där det finns möjlighet för våra programledare att hålla avstånd till varandra. Vi har rutiner kring hur vi hanterar det här och de är trygga med det vi gör just nu.

TT: Har de hållit avstånd?

– Ja, det är det som är instruktionen, att de ska hålla avstånd.

"A-, b- och c-planer"

Enligt henne finns det en plan för vad som händer om fler programledare skulle bli sjuka – men hon går inte in på några vikarienamn.

– När man jobbar med evenemang måste man alltid ha a-, b- och c-planer, hela alfabetet. Det är klart att programledare har kunnat bli sjuka innan covid-19, vi har handlingsplaner och andra rutiner, säger hon.

Annons

– Det finns många begåvade personer som kan leda "Musikhjälpen".

Fakta: Musikhjälpen

Är en direktsänd insamling som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor har rätt att gå i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats och i år heter temat "För en värld utan barnarbete".

Programledarna bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i drygt 140 timmar.

Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat. Under sändningen kan publiken önska låtar för insamlingspengar.

Är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Källa: Sveriges Radio

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons