Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Miriam Bryant vill vidare

En tärande relation blev både ett album och en film. Nu kommer "PS: Jag hatar dig", Miriam Bryants första fullängdare på svenska.
Musik • Publicerad 16 november 2021
Miriam Bryant släpper albumet och kortfilmen "PS: Jag hatar dig".
Miriam Bryant släpper albumet och kortfilmen "PS: Jag hatar dig".Foto: Christine Olsson/TT
Miriam Bryant hoppas att lyssnarna ska känna igen sig i nya skivan, "eller åtminstone få en känsla i kroppen. Men jag försöker att inte tänka alltför mycket på mottagaren", säger hon.
Miriam Bryant hoppas att lyssnarna ska känna igen sig i nya skivan, "eller åtminstone få en känsla i kroppen. Men jag försöker att inte tänka alltför mycket på mottagaren", säger hon.Foto: Christine Olsson/TT

"PS: Jag hatar dig", titeln på Miriam Bryants första skiva på fyra år och dessutom hennes första på svenska, säger egentligen det mesta. Det gör också låttitlar som "Rosor från en loser" och "Psykopat" – Bryant har gjort musik av en livshändelse som efterlämnade en oangenäm smak i munnen.

– Det är ju ganska tydligt att det handlar om en relation. Det finns ju inte så jättemånga huvudkaraktärer på skivan förutom jag själv och en person till, säger hon och fortsätter:

Annons

– Skivan beskriver en tid i mitt liv där jag har mått både bra och dåligt. Till stor del är den förskönande och romantiserande, och ett stort ifrågasättande av jaget. När man är i en sådan relation börjar man till slut tvivla på sig själv.

Skapandet som ventil

Att vara utlämnande i musikform, att skriva om det som skaver och att använda skapandet som ventil, är naturligt för Miriam Bryant. Det har det alltid varit.

– Den ventilen betyder allt för mig. Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig i text och musik och även bild. Det har varit avgörande för mig i mitt liv och att vara utlämnande och personlig känns naturligt, säger hon.

Men det är inte bara ett självutlämnande album som väntar runt hörnet för Miriam Bryant. I samband med skivsläppet blir det fyra konserter som inleds med en kortfilm, som också har fått titeln "PS: Jag hatar dig". Filmen, som är regisserad av Daniel Mattiasson, kommer dessutom att livesändas på Filmstadens biografer över hela landet. Miriam Bryant spelar själv huvudrollen i filmen, som hon beskriver som en fördjupning av skivan där låtarna har fått ett slags visuell identitet.

– Daniel Mattiasson och jag har jobbat mycket tillsammans och han känner mig väldigt bra. Och så kom vi på den här idén om filmen över en öl, typ. Tanken från början var att göra en musikvideo, men drömmen var att göra en film och den absoluta fantasin var att den skulle sändas på biografer. Så det känns som att en dröm går i uppfyllelse faktiskt, säger hon.

Vill vidare

Sedan Bryant släppte sin förra skiva "Bye bye blue" 2017 har mycket hänt. Uppbrottet från den där relationen och en pandemi, till exempel. I Bryants fall har det, som för många andra, lett till både reflektion och justeringar av livet.

– Jag har förändrats mycket sedan jag började skriva "PS: Jag hatar dig". Olika omständigheter formar en ju, och man växer och förändras hela tiden. Nu försöker jag bryta lite gamla mönster och hitta andra sätt att leva livet på. Det var så himla länge sedan jag började skriva på det här albumet, så nu känns det väldigt skönt att få ut det. Nu vill jag gå vidare, säger hon.

Fakta: Miriam Bryant

Född: 1991 i Göteborg.

Bor: I Stockholm.

Debuterade med singeln "Finders keepers" 2012 och debutalbumet "Raised in rain" året därpå. Har därefter släppt ytterligare ett album samt tre ep-skivor.

Slog igenom brett i TV4:s "Så mycket bättre" 2015.

Aktuell: Med albumet "PS: Jag hatar dig" som släpps den 19 november, samt en kortfilm med samma namn som visas i anslutning till fyra livekonserter på biografen Rigoletto i Stockholm den 17–18 november. Den 7 januari ger hon sig ut på Skandinavienturné.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons