Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Millennium"-manuset nobbades: "För roligt"

"Vi tycker att det här är en jättebra roman, men kan den ha en annan handling?"
Det var en av de kommentarer John Ajvide Lindqvist fick när han skrev på det som skulle ha blivit den sjunde "Millennium"-boken. Efter att ha fått nobben skrev han om historien till boken ”Skriften i vattnet”.
Litteratur • Publicerad 9 oktober 2022
John Ajvide Lindqvist fick i uppdrag att skriva den sjunde "Millennium"-boken – men hans manus fick till sist nobben. I stället gick uppdraget till Karin Smirnoff. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Demián Bichir som Mark och Madison Taylor Baez som Eleanor i tv-serien "Let the right one in". Pressbild.Foto: James Minchin

– Jag fick egentligen aldrig något riktigt besked om varför den nobbades. Kanske var det lite för roligt. Jag kan inte låta bli, det är så jag skriver, säger han till TT.

Han hade fått uppdraget att fortsätta berättelsen om Lisbeth Sahlander och Micke Blomkvist efter de tre böcker David Lagercrantz skrev. Ajvide lockades både av uppdraget som sådant och av den potentiella förmögenhet som tre internationella bästsäljarna skulle kunna inbringa.

Annons

– Det var spännande att skriva i ett existerande universum. Det var en utmaning, men det gick fort. Det tog två och en halv månad att skriva boken, det brukar ta längre tid för mig.

"Kunde pysa ur mig"

Men den Lindqvistska varianten av "Millennium" godkändes inte. Han skrev lite nytt, boken gick sina internationella rundor, det kom både positiva och negativa kommentarer för att till sist sluta med ett definitivt nej. Han tog då tag i grundberättelsen och gjorde om de båda huvudpersonerna. Den kvinnliga huvudpersonen är nu en författare som får i uppdrag att skriva den nya "Millennium"-boken.

– Då kunde jag ju pysa ut det som hände mig, jag har fått leka med det.

Till skillnad från det han har skrivit tidigare finns det ingenting övernaturligt i den nya boken. Det är en deckare, en spänningsroman, det kommer även de två kommande böckerna om de båda huvudpersonerna att vara. Och den nya "Millennium"-boken har i stället skrivits av Karin Smirnoff.

– Det är ett spännande val, det kan nog bli bra, kommenterar han.

Sålde rättigheterna för en krona

John Ajvide Lindqvist är nu också aktuell med en amerikansk tv-serie baserad på hans debutroman ”Låt den rätte komma in”. Eller är han verkligen det? Svar nej.

– Jag har inte haft någonting med den att göra. När berättelsen skulle bli film i USA sålde jag rättigheterna för en krona och skrev på ett papper som jag trodde bara var en formalitet. Jag hade inte en agent på den tiden.

– Det visade sig att jag genom detta hade sålt av alla rättigheter. Så jag har inte haft någonting med det att göra, vilket känns lite surt, det är mitt namn, det är min bok. Det enda jag har sett är trailern, där det finns en del med från boken och annars är det allmänt vampyrtjafs.

Samtidigt pågår just nu inspelningen av zombieberättelsen ”Hanteringen av odöda” i regi av norskan Thea Hvistendahl.

– Det ser hur bra ut som helst. Jag var nyligen där och gjorde en cameo som begravningsentreprenör, berättar John Ajvide Lindqvist.

Fakta: John Ajvide Lindqvist

Ålder: 53 år.

Familj: Hustrun Mia Ajvide, en son, tre bonussöner.

Bor: På Rådmansö.

Yrke: Författare.

Tidigare verk i urval: "Låt den rätte komma in", "Hanteringen av odöda", "Människohamn", "Låt de gamla drömmarna dö", "Lilla stjärna", "Himmelstrand", "Gräns", "Vänligheten".

Aktuell: Med boken "Skriften i vattnet" och tv-serien "Let the right one in" som strömmas på Sky Showtime från den 10 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons