Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Matthew Macfadyen spelar misslyckad spion

Matthew Macfadyen har blivit världskänd som en av huvudrollsinnehavarna i megasuccén "Succession".
Nu får vi möta honom i en helt annan sorts roll – som den verklige brittiske politikern John Stonehouse i den komiska true crime-serien "Stonehouse".
Tv • Publicerad 13 januari 2023
Matthew Macfadyen vann en Emmy för sin roll i "Succession". Nu är han aktuell i nya serien "Stonehouse".
Matthew Macfadyen vann en Emmy för sin roll i "Succession". Nu är han aktuell i nya serien "Stonehouse".Foto: Mark Terrill/AP/TT

Att spela en person som har levt på riktigt beskriver Matthew Macfadyen som "lite udda". Och med rollen kommer ett slags ansvar, menar han:

– Vissa saker måste vara helt rätt, andra kan överdrivas. Det jag gör är inte ett absolut sant porträtt, jag gör en tolkning av honom. Det viktiga är manuset. Om man gör en film som baseras på en bok, filmar man manuset, inte boken, säger Macfadyen till TT i ett videosamtal.

Misslyckad spion

Annons

John Stonehouse var en brittisk parlamentsledamot som använde de pengar han tjänade som (tämligen misslyckad) spion åt en östeuropeisk underrättelsetjänst till vidlyftiga affärer. När allt började braka samman fejkade han sig egen död. Han låtsades att han hade drunknat vid en badstrand i Miami och flydde med sin älskarinna till Australien.

Macfadyen minns vagt händelsen, som ägde rum på 1970-talet.

– Det gjordes en tv-film och det har skrivits böcker om det. Min mamma kommer ihåg det. Det är en story som man nog tror man vet mer om än man egentligen gör, säger han.

Inför inspelningen av den tre avsnitt långa serien gjorde man så mycket research som möjligt och träffade personer som kände eller är släkt med Stonehouse. Dennes älskarinna lever fortfarande men vill inte tala om det förflutna.

Undertryckta

Det har under de senaste åren gjorts en rad brittiska filmer och tv-serier om skandaler bland brittiska parlamentsledamöter. Ibland känns det nästan som om detta finns i nån sorts dna hos ledamöterna. Macfadyen skrattar.

– Jag tror det har att göra med det brittiska samhället, med hur undertryckta vi är och hur det finner en väg ut genom skandaler. Och det handlar om tondövhet, säger han.

Historien om John Stonehouse är i grunden mycket tragisk, men tv-serien är ofta mycket rolig och letar efter det absurda.

– Men det är en ofta löjeväckande berättelse. Det finns en stor komisk del i det, säger Macfadyen.

Stonehouses hustru Barbara spelas av Keeley Hawes (känd från bland andra "Line of duty" och "Bodyguard") – som också råkar vara gift med Matthew Macfadyen på riktigt. Hon läste Macfadyens manus och konstaterade att hon själv ville spela rollen.

– Om det gav något extra? Jag vet inte. Men vi känner ju varandra så väl, det är mycket som är underförstått, och hon är ju en väldigt bra skådespelerska.

Annons

Under 2023 kommer vi åter att få se Matthew Macfadyen i "Succession". Men hur många ytterligare säsonger kommer det att bli? Han undviker frågan men konstaterar att det egentligen inte är någon skillnad mellan att göra en kort serie som "Stonehouse" och en serie som "Succession", där man kanske inte vet hur lång den kommer att bli.

– Egentligen är det samma sak. Man jobbar med det man gör, och det är samma verktyg som används.

Fakta: Matthew Macfadyen

Ålder: 48.

Familj: Hustrun Keeley Hawes, två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Frost/Nixon", "Stolthet och fördom", "Robin Hood", "Anna Karenina", "Spooks", "Pillars of the earth", "Quiz", "Succession".

Aktuell: "Stonehouse" (strömmas på Britbox/C More).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons