Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Matt Damon: "Det är varje förälders mardröm"

Att Matt Damon själv har barn gjorde att han kunde närma sig rollen i "Stillwater" på ett mycket mer känslomässigt sätt.
I filmen spelar han en pappa, vars dotter sitter i fängelse i Marseille, och som gör sitt yttersta för att få henne fri.
Film • Publicerad 9 juli 2021
Den amerikanske skådespelaren Matt Damon är på plats vid filmfestivalen i Cannes. Han spelar huvudrollen i filmen "Stillwater" som har premiär på festivalen. Arkivbild.
Den amerikanske skådespelaren Matt Damon är på plats vid filmfestivalen i Cannes. Han spelar huvudrollen i filmen "Stillwater" som har premiär på festivalen. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
"Stillwater" är regisserad av Tom McCarthy. Arkivbild.
"Stillwater" är regisserad av Tom McCarthy. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

– Alla föräldrar kan relatera till det här. När det gäller ens barn är man beredd att göra precis vad som helst, säger Matt Damon.

"Stillwater" är regisserad av Tom McCarthy, som för några år sedan vann en rad priser för tidningsfilmen "Spotlight". I "Stillwater", som har premiär på filmfestivalen i Cannes, berättar han om oljearbetaren Bill.

"Varje förälders mardröm"

Annons

Bill bor i delstaten Oklahoma och har en mycket ansträngd relation till sin dotter. Hon sitter i franskt fängelse för att ha mördat sin flickvän, men hävdar att hon är oskyldig. Bill reser till Frankrike för att försöka hitta den man som dottern hävdar är den egentliga mördaren.

Det låter lite som en blandning av "Taken" och actionfilmerna om Jason Bourne, men enligt Matt Damon är "Stillwater" något annat.

– Bill är helt vilse när han kommer till Frankrike. Han kan inte språket, han vet inte vad han ska göra. Som förälder är det så lätt att leva sig in i situationen. Det han upplever är varje förälders mardröm.

Matt Damon får medhåll från regissören Tom McCarthy.

– Filmen handlar om väldigt mycket. Inte minst om hur resten av världen ser på oss amerikaner, om vad den här killen har med sig när han kommer för att hjälpa sin dotter. Handlar det om vad som är rättvisa? Nja, jag tycker att det mer handlar om moral.

Sympatiserar med Bill

För att komma nära rollen som Bill, och för att kunna bygga den, tillbringade Matt Damon tid med oljearbetare i Oklahoma.

– Alla jobbar i oljeindustrin i Oklahoma, den är deras levebröd. Alla röstade på Trump. Det var en ögonöppnare för mig att vara där. Bill är den han är, och jag känner väldig sympati för honom.

Fakta: Matt Damon

Född: 1970 i Cambridge, Massachusetts, USA

Bakgrund: Debuterade som skådespelare 1992 i filmen "Den inre kretsen". Oscarsbelönades 1998 tillsammans med barndomsvännen Ben Affleck för manuset till "Good Will Hunting".

Filmer: "The talented Mr. Ripley" (1999), "The Bourne ultimate" (2002), "The informant" (2009), "The martian" (2015).

Aktuell med: Filmen "Stillwater" som premiärvisades under filmfestivalen i Cannes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons