Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Malmös första staty med namngiven kvinna

Konst c • Publicerad 7 november 2021
Ryttarstaty av kung Karl X Gustav på Stortorget i centrala Malmö – en av stadens många statyer över namngivna män. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Det finns inte en enda namngiven kvinna bland Malmös statyer, medan det finns flera skulpturer som har mäns namn, som Per Albin Hansson och Gustav Möller. Men nu får staden sin första staty med en namngiven kvinna, nämligen av arbetarpionjären Elma Danielsson, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

– Hon är en aktivist, en arbetarrättskämpe och en glömd del av arbetarrörelsen historia, säger konstnären Linnéa Carlsson som ska göra skulpturen.

De skulpturer som finns i staden av kvinnor kallas exempelvis "arbetarhustru" eller "flicka med boll". I arbetet med skulpturen av Elma Danielsson vill Linnéa Carlsson också väga in att hon blir den första namngivna kvinnan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons