Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Malmös bibliotek slutar med film – för dyrt

Kultur • Publicerad 17 juli 2021
Stadsbiblioteket i Malmö kommer inte längre erbjuda sina låntagare strömmad film. Det har visat sig bli för kostsamt för stadens bibliotek. Arkivbild.
Stadsbiblioteket i Malmö kommer inte längre erbjuda sina låntagare strömmad film. Det har visat sig bli för kostsamt för stadens bibliotek. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmös bibliotek kommer inte längre att erbjuda sina besökare strömmad film. Det stora intresset har lett till för höga räkningar, och nu säger man upp avtalet med strömningstjänsten Cineasterna, rapporterar Sydsvenskan.

Under 2020 ökade utlåningen av strömmade filmer med 38 procent medan utlåningen av fysiska böcker ökade knappt 6 procent.

Annons

– Problemet är att vi har en budget som är avsatt att täcka både tryckta medier och e-medier. Som det har sett ut det senaste året äter e-medierna upp en för stor del av den totala budgeten. Vi måste få ekvationen att gå ihop i slutändan, och det får vi inte just nu, säger Malmö stads stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson till Sydsvenskan.

Malmös bibliotek hoppas kunna erbjuda strömmad film framöver igen, om de hittar en mer ekonomiskt hållbar lösning. I Danmark har man löst det genom en statligt finansierad plattform där man köpt in rättigheterna för obegränsad utlåning och strömning.

– Jag tror att den typen av lösning skulle innebära en otrolig förbättring för biblioteken, säger Torbjörn Nilsson till tidningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons