Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lokala biografer stänger efter helgen

Både Grand Bio i Olofström och Scala i Sölvesborg stänger den öppna bioverksamheten efter helgen. Det är inte i första hand coronan som ställer till det, utan det faktum att filmdistributörerna i veckan drog tillbaka de riktigt stora publikdragarna.
Bio • Publicerad 19 november 2020
Jörgen Persson på Scala bio i Sölvesborg i ett gladare sammanhang, när bion stod beredd att ta emot en full salong. Nu blir det enbart ”Jukebox-bio”, det vill säga uthyrning, inga ”vanliga” filmvisningar.
Jörgen Persson på Scala bio i Sölvesborg i ett gladare sammanhang, när bion stod beredd att ta emot en full salong. Nu blir det enbart ”Jukebox-bio”, det vill säga uthyrning, inga ”vanliga” filmvisningar.Foto: Bo Åkesson

Länets mindre biografer, som har hållit ut längre än många av storstadsbiograferna, drabbas av ett slags moment 22.

De nya publikrestriktionerna i veckan ledde till att ett antal biografer på andra håll i landet stängde. Det orsakade i sin tur att Nordisk film hastigt beslöt att skjuta upp ett antal av sina biopremiärer.

Annons

Det handlar om potentiella publikdragare som Colin Nutleys film "Bröllop, begravning och dop – filmen", som skulle ha haft premiär den 25 november, den nya Sune-filmen, "Sune – uppdrag midsommar" och Peter Dalles nya film "Tills solen går upp", vilka samtliga skjut upp till nästa år.

Dessutom är det ett knippe internationella storfilmer som har skjutits upp. Senaste James Bond-filmen har flyttats så många gånger att vi har tappat räkningen.

Jörgen Persson på Scala i Sölvesborg bekräftar att de efter helgen stänger sin öppna verksamhet. Däremot kommer bion att fortsätta med sitt koncept med ”Jukeboxbio” där allmänheten har möjlighet att hyra hela salongen och själva välja film.

– Det blir visserligen ingen förtjänst, säger Jörgen Persson, men vi behöver hålla maskineriet i bion igång. Om man stänger ner en längre tid, måste man ta hjälp av en reparatör när man ska dra igång igen.

Han tycker att biograferna har drabbats onödigt hårt, inte minst med tanke på att det enligt uppgift inte har kunnat konstateras några sjukdomsfall som kan spåras till biobesök. Inte i hela världen.

Även Risto Oinas på Grand i Olofström stänger ner efter helgen. Han påpekar också att det inte blir någon riktigt biokänsla om man kör en film och det bara sitter en eller två i salongen. Han stänger efter helgen och vet inte när han kan köra igång igen.

– Det är bara att gilla läget, säger han med en suck.

Länets övriga biografer, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona ger BLT beskedet att de kommer att fortsätta under de villkor som gäller, även om det bara skulle innebära att man kan sälja åtta biljetter per film.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons