Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lita Ford: Rock'n'roll räddade livet på mig

Efter snart 50 år och många vedermödor sätter Lita Ford fortfarande sin tilltro till rockmusiken.
– Bra musik och bra musiker dör aldrig, säger den Sweden Rock-aktuella stjärnan till TT.
Musik • Publicerad 8 juni 2023
Rockveteranen Lita Ford spelar på Sweden Rock.
Rockveteranen Lita Ford spelar på Sweden Rock.Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Att gå ut och se 30|000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla", säger Lita Ford.
"Att gå ut och se 30|000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla", säger Lita Ford.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lita Ford med sin svenske basist Mårten Andersson.
Lita Ford med sin svenske basist Mårten Andersson.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lita Ford trivs med "redneck"-tillvaron i Arizonaöknen. "Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner", säger hon.
Lita Ford trivs med "redneck"-tillvaron i Arizonaöknen. "Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner", säger hon.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en solig förmiddag i Sölvesborg. Om några timmar ska Lita Ford gå upp på scenen i Sweden Rock och nu funderar hon på att skaffa sig en svensk sommarstuga, precis som hennes svenske basist Mårten Andersson har.

– Jag vill nog aldrig åka hem, säger hon.

Annons

Nu 64-åriga Lita Ford slog igenom på 70-talet som tonårig gitarrist i bandet The Runaways tillsammans med bland andra Joan Jett. Sedan var hon var en del av 80-talets amerikanska metalscen innan hon försvann från rampljuset i flera år och gjorde comeback 2008. Mycket har hunnit hända på vägen, men musiken spelar precis samma roll då som nu, förklarar hon.

– Inget har egentligen förändrats. Rock'n'roll har räddat livet på mig så många gånger. Att gå ut och se 30 000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla.

Älskar ökenlivet

Lita Ford har fått några törnar av livet genom åren, men i dag mår hon bra, berättar hon.

– Jag bor i öknen i Arizona och jag älskar det. Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner och skallerormar. Väldigt redneck. Du vet bruden med hatten, bilen och hagelgeväret – det är jag. Men jag kan inte dricka whisky längre.

Det har snart gått 50 år sedan The Runaways spelade in sin största hit "Cherry bomb", men låten är fortfarande ett måste på Lita Fords setlista. Speciellt sedan den har hittat en ny publik via soundtracket till filmen "Guardians of the galaxy".

– Bra musik och bra musiker dör aldrig. Det är coolt, folk älskar verkligen "Cherry bomb", så vi måste spela den för fansen, säger Lita Ford.

"Vem fan bryr sig?"

Men på senare år har mycket av The Runaways eftermäle också handlat om de anklagelser om sexuella övergrepp och psykisk terror som riktats mot Runaways gamle manager och producent Kim Fowley efter dennes död 2015. Lita Ford har tidigare tagit Fowley i försvar, men det där är hon inte intresserad av att prata om i dag.

– Jag har inte följt med i det där och Kim är hur som helst död så ingen jävel bryr sig. Vem fan bryr sig om Kim Fowley och det där gamla dramat? Vad håller du på med? Ställ några bra frågor i stället.

TT: Okej. Har du någon ny musik på gång?

– Vi har gjort klart en ny skiva som jag försöker få utgiven nu. Det handlar bara om att få rätt skivbolag att släppa den. Mer än så vill jag inte säga, det får bli en överraskning, men jag tror att det kommer att gå väldigt, väldigt bra.

Fakta: Lita Ford

Föddes 1958 i London och flyttade till Kalifornien som barn.

Började spela gitarr som elvaåring. Upptäcktes som tonåring av managern Kim Fowley och spelade i slutet av 70-talet i bandet The Runaways med bland andra Joan Jett, Sandy West och Cherie Currie.

Blev soloartist under 80-talet med låtar som "Fire in my heart", "Gotta let go" och Ozzy Osbourne-duetten "Close my eyes forever".

Har varit förlovad med Tony Iommi från Black Sabbath och gift med Chris Holmes från Wasp. Har två söner med Jim Gillette från bandet Nitro.

Aktuell som en av artisterna på Sweden Rock.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons