Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lea Ypi tilldelas Ondaatjepriset

Litteratur • Publicerad 5 maj 2022
Lea Ypi prisas för sin memoarbok. Pressbild.
Lea Ypi prisas för sin memoarbok. Pressbild.Foto: Stuart Simpson/Penguin Random House

Författaren Lea Ypi tilldelas det brittiska Ondaatjepriset, som delas ut av The Royal society of Literature – Storbritanniens äldsta litterära sällskap, skriver The Guardian.

Priset tilldelas ett verk som bäst frammanar en plats särskilda anda. Ypi får det för memoarboken "Fri – en uppväxt vid historiens slut", där hon skildrar sin uppväxt i Albanien under kommunismens kollaps. Juryn framhåller att hon är en mästare på att varva de stora och de personliga skeendena. De menar också att boken fick dem att "reflektera djupt kring behovet av sanning om de berättelser vi får höra och hur vi hanterar våra liv inom de berättelserna".

Lea Ypi är en professor i politisk teori vid London School of Economics. Boken valdes också till årets bok av The Sunday Times, Financial Times, TLS, New Statesman och Spectator. Prissumman är på ungefär 120 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons