Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lars Lerin duckar inte för livets svårigheter

Ett program för barnen att plocka fram senare i livet – så beskriver konstnären Lars Lerin sin dag i SVT-programmet "Stjärnorna på slottet".
Tv • Publicerad 6 januari 2023
Konstnären Lars Lerin medverkar i årets upplaga av Stjärnorna på slottet. Arkivbild.
Konstnären Lars Lerin medverkar i årets upplaga av Stjärnorna på slottet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skådespelaren och komikern Pia Johansson, konstnären Lars Lerin, artisten Jon-Henrik Fjällgren, allkonstnären Carolina Gynning och skådespelaren Anja Lundqvist utgör kvintetten som medverkar i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.
Skådespelaren och komikern Pia Johansson, konstnären Lars Lerin, artisten Jon-Henrik Fjällgren, allkonstnären Carolina Gynning och skådespelaren Anja Lundqvist utgör kvintetten som medverkar i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Lerin har inga problem med att prata om tillkortakommanden eller livets svårigheter i tv. I veckans avsnitt av "Stjärnorna på slottet" öppnar den folkkäre akvarellkonstnären sig om sitt tidigare alkoholmissbruk, att leva med skam – och hur hans uppväxt präglades av föräldrarnas rädsla för att han skulle bli homosexuell.

– Jag har sett mitt program. Jag satt där innan och var lite spänd och visste inte riktigt hur det skulle bli, men jag tycker att de har klippt ihop det väldigt fint, med respekt, säger han till TT.

"Ansträngande"

Annons

Framför allt tror han att avsnittet kan leva vidare inom familjen Marques-Lerin.

– Jag har ju så många barn, så jag tänkte att om de vill lära känna mig på ett annat sätt någon gång i framtiden så tror jag att de kan kolla på det här programmet, säger han.

I årets säsong medverkar även Pia Johansson, Anja Lundqvist, Jon-Henrik Fjällgren och Carolina Gynning – personer som han inte hade träffat tidigare.

– Det var väldigt spännande, för jag kände ju inte de jag skulle träffa och det blir en väldigt intensiv vecka med jobb från morgon till kväll, med långa sittningar vid de här måltiderna och sådär. Så det var väldigt ansträngande eftersom jag råkade vara förkyld.

"Aldrig dålig stämning"

Det gick dock bra till slut – och Lars Lerin berättar att han överraskades av de andra deltagarnas starka livshistorier.

– Vi kom väldigt bra överens allihop. Det var väldigt trevligt och aldrig dålig stämning. Det gick väldigt fint på det sättet.

Lars Lerin fick sitt stora publika genombrott som konstnär 2008, i och med en utställning på Waldemarsudde i Stockholm som besöktes av 100 000 personer. Sedan dess har han haft flera tv-program i SVT, varit julvärd och gett ut flera barnböcker. Han har med tiden blivit en av Sveriges mest folkkära konstnärer.

TT: Har du själv någon gång blivit "starstruck" av någon du träffat?

– Jo, jag har också haft mina sådana tillfällen. Bland annat Torgny Lindgren, författaren, som jag fick träffa och lära känna sedan, han var ju min stora idol när det gällde skrivande och sådär. Honom blev jag alldeles förvånad när jag träffade.

Fakta: Lars Lerin

Född: 1954.

Uppvuxen: I Munkfors.

Bakgrund: Gick Gerlesborgsskolan och därefter konsthögskolan Valand i Göteborg. Fick ett stort publikt genombrott med sin utställning på Waldemarsudde 2008 som sågs av drygt 100 000 personer. Har bland annat lett programmen "Vänligen, Lars Lerin" och "Lerins lärlingar" i SVT. Var julvärd i SVT 2020.

Sysselsättning: Akvarellist och författare.

Bor: På Hammarö strax utanför Karlstad.

Familj: Gift med Manoel "Junior" Marques, dansare från Brasilien. Paret har fyra barn ihop.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons