Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lågmält och lyriskt med sväng

Den amerikanske jazzmusikern Bill Evans (1929-1980) stod i centrum för helgens konsert i Olofström. Vår recensent Lasse Fagerberg hade gärna tagit emot mera historia kring musikern, men har bara superlativer för själva musiken.
Jazz • Publicerad 17 februari 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Jazzklubben i Olofström har precis fått besked om att det statliga arrangörsbidraget har dragits in, utan närmare motivering. Men jazzen fortsätter ljuda - senast i fredags med Carl Bagge Trio.
Jazzklubben i Olofström har precis fått besked om att det statliga arrangörsbidraget har dragits in, utan närmare motivering. Men jazzen fortsätter ljuda - senast i fredags med Carl Bagge Trio.Foto: Lasse Fagerberg

Ibland blir det extra tydligt vilken bredd jazzmusiken har. I torsdags var det fullt ös med formidal sång, svettigt orgelspel med funky- groovy komp med LaGaylia Frazier och Pierre Swärds Orgeltrio i Ronneby. På fredagskvällen i akustiskt fina Folkets Hus i Olfström dess motsats. Carl Bagge Trio tolkade eller gestaltade, hur man nu väljer att se det, pianisten Bill Evans musik. Lågmält, lyriskt och avskalat. Men samtidigt med energi och sväng. Det fina med den här kombinationen är att varje liten nyans i allas spel framträder med all tydlighet vilket medför njutning på flera plan.

Annons

Pianisten Bill Evans har haft, och har fortfarande även för den yngre generationen musiker, stort inflytande med sitt mycket speciella sätt att spela och komponera. Under sin knappt trettioåriga karriär spelade han med de allra flesta giganterna inom jazzen. Han medverkade på Miles Davis kanske största album Kind of blue och i efterhand har hans influenser på albumet framstått i allt högre grad.

På spellistan för kvällens konsert fanns både musik komponerad av Bill Evans såväl som melodier som starkt förknippas med Bill Evans versioner och inspelningar. Till den första kategorin hörde bland annat Time remebered och Re:Person I knew och till den senare If you could see me now och naturligtvis Someday my prince will come.

Carl Bagge Trio kompletterar varandra på ett alldeles utmärkt sätt. Carl Bagges smeksamma men samtidigt distinkta sätt att hantera tangentera. Palle Danielsson har en mustigt sjungande ton i sitt instrument då han hela tiden fyller på med finesser som inspirerar de övriga och publiken. Chris Montgomery bakom sitt vackra trumset följer och leder samtidigt och gör det med stor variation och imponerande dynamik.

En mycket njutbar kväll i Olofström som kanske hade blivit ännu lite bättre om vi hade fått till oss inte bara musiken utan även lite berättelser om Bill Evans och hans musikaliska bana i anslutning till de olika låtarna. Men samtidigt fick publiken, som det nu var, sjunka in i musikens alla vrår och irrgångar och skapa sina egna bilder helt opåverkade.

Lasse FagerbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons