Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kritisk rappare i Iran kan få dödsstraff

Musik • Publicerad 11 november 2022
Rapparen Saman Yasin har uttryckt stöd för protesterna efter Mahsa Aminis död. Arkivbild.
Rapparen Saman Yasin har uttryckt stöd för protesterna efter Mahsa Aminis död. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Den kända kurdiske rapparen Saman Yasin, som har kritiserat den iranska regimen, åtalas för "krig mot Gud" och riskerar dödsstraff.

Saman Yasin greps för tre veckor sedan i sitt hem och kan dömas till dödsstraff de närmaste dagarna, skriver The Guardian.

Annons

Han anklagas för Moharebeh (krig mot Gud) efter att ha uttryckt stöd för de protester som rasat i landet sedan 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar i september.

Människorättsorganisationer fruktar att dödstraffet kan komma att verkställas redan de närmaste dagarna. De iranska myndigheterna sade tidigare i veckan att man kommer att hålla offentliga rättegångar, även sådana som kan ge dödsstraff, i bland annat Teheran.

I förra veckan greps även en annan rappare, Tomaj Salehi, under våldsamma former tillsammans med två av sina vänner. Även han riskerar att dömas till döden.

Enligt FN har cirka 14 000 personer gripits av den iranska regimen sedan protesterna inleddes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons