Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kritik mot kulturkrisstöd: "Missar frilansare"

Kultur • Publicerad 6 november 2020
Marika Lagercrantz, ordförande för KLYS, är kritisk mot omsättningsstödet för enskilda näringsidkare. Arkivbild.
Marika Lagercrantz, ordförande för KLYS, är kritisk mot omsättningsstödet för enskilda näringsidkare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Paraplyorganisationen för Sveriges yrkesverksamma kulturskapare (KLYS), riktar kritik mot det omsättningsstöd för enskilda näringsidkare som regeringen under torsdagen beslutade att införa, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt KLYS missar stödet de yrkesverksamma kulturskaparna med enskild firma, då en fjärdedel av dessa kombinerar sin firma med visstidsanställningar. Det leder till att intäkterna i firman sällan uppgår till 200 000 kronor, som är den tröskel som krävs för att kunna söka stödet.

Annons

Enligt KLYS borde omsättningströskeln antingen slopas eller sänkas till 100 000 kr – och utformas på ett mer flexibelt sätt, så att enskilda firmor med ojämna intäkter över året inte missgynnas.

"Som det ser ut nu faller ett stort antal yrkesverksamma kulturskapare med enskild firma utanför", säger Marika Lagercrantz, ordförande för KLYS, i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons