Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Körlivet i upprop: Sången på väg att tystna

Kultur • Publicerad 1 september 2022
Sångare på körfestivalen Pueri Cantores i Stockholm. Arkivbild.
Sångare på körfestivalen Pueri Cantores i Stockholm. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Representanter från Sveriges organiserade körliv har gått samman i ett gemensamt upprop för att slå vakt om körsången, som man menar har stor betydelse för både individer och samhälle.

Företrädarna från bland annat Sveriges Körförbund, Sveriges Kyrkosångsförbund och föreningen Sveriges Körledare menar i uppropet att gemensam sång i dag är närmast obefintlig i förskolans och skolans läroplaner och vidare att detta går emot FN:s konvention om barns rättigheter om att delta i det konstnärliga och kulturella livet.

För att stärka det gemensamma sjungandet föreslår de bland annat att de estetiska ämnena ska likställas med kärnämnena i skolan, att estetiska ämnen i förskollärar- och lärarutbildningarna ska utökas och att kulturskolorna ska få ökade resurser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons