Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Konstnär vandaliserade Asger Jorn-verk

Konst • Publicerad 2 maj 2022
Konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard har vandaliserat Asger Jorns berömda målning "Den störande ankungen". Arkivbild.
Konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard har vandaliserat Asger Jorns berömda målning "Den störande ankungen". Arkivbild.Foto: Museum Jorn/Scanpix Denmark/TT

Målningen "Den störande ankungen" från 1959 är ett av den danske konstnären Asger Jorns mest kända verk och hänger vanligtvis på Jornsmuseet i Silkeborg i Danmark. Men nu har målningen plockats ned efter det att den danske konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard i fredags vandaliserade verket, rapporterar Artnews.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard klistrade dit en bild på sig själv och signerade tavlan med svart tuschpenna. En "dubbel modifikation" och en fortsättning i Jorns konstnärliga anda, hävdade förövaren senare i ett inlägg på Facebook, och konstaterade att det numera är "ett Ibi-Pippi-verk". Kort efter händelsen greps Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

Museichefen Jacob Thage säger till Politiken att experter nu jobbar med att avlägsna lim och tusch från målningen, men att skadorna dessvärre lär bli bestående.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons