Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Konstnär i fängelse efter kupp mot hyllad anka

Den danska konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard döms till fängelse och skadestånd efter den uppmärksammade aktionen utförd med lim och spritpenna mot målningen "Den störande ankungen" från 1959.
Konst • Publicerad 13 mars 2023
Museichef Jacob Thage på Museum Jorn på platsen där verket "Den störande ankungen" hängde. Efter vandaliseringen krävdes ett nästan ett halvårs arbete med att restaurera verket. Nu är det tillbaka – bakom ett skyddsglas. Arkivbild.
Museichef Jacob Thage på Museum Jorn på platsen där verket "Den störande ankungen" hängde. Efter vandaliseringen krävdes ett nästan ett halvårs arbete med att restaurera verket. Nu är det tillbaka – bakom ett skyddsglas. Arkivbild.Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix/TT

Konstnären Asger Jorns mest kända verk vandaliserades på Museum Jorn i april förra året, då Ibi-Pippi Orup Hedegaard klistrade dit en bild på sig själv och signerade tavlan med svart tuschpenna.

En "dubbel modifikation" och en fortsättning i Jorns konstnärliga anda, hävdade förövaren senare i ett inlägg på Facebook.

Annons

Straffet blir ett och ett halvt års fängelse och motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor i skadestånd. Tingsrätten i Viborg anser att vandaliseringen var osedvanligt grov. Restaureringen av verket, som museichefen Jacob Thage kallat "en nationell klenod", tog nästan ett halvår.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har förklarat att hon ville skapa debatt om konstnärlig äganderätt till bilder, eftersom Asger Jorn själv utgått från en landskapsmålning som han köpt på en loppmarknad och sedan målat en expressionistisk ankunge på.

Numera hänger verket bakom skyddsglas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons