Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Konflikt kring Märta Tikkanen-biografi

Författaren Johanna Holmström skrev en biografi om finlandssvenska författaren Märta Tikkanen, men hamnade i en snårig konflikt med Tikkanen själv samt hennes dotter Susanna Ginman.
Litteratur • Publicerad 2 oktober 2020
Biografin "Borde hålla käft – en bok om Märta Tikkanen" kommer ut efter en infekterad kamp mellan författaren Johanna Holmström och Märta Tikkanen. Arkivbild.
Biografin "Borde hålla käft – en bok om Märta Tikkanen" kommer ut efter en infekterad kamp mellan författaren Johanna Holmström och Märta Tikkanen. Arkivbild.Foto: Anni Reenpaa/TT

I ett långt reportage i Hufvudstadsbladet berättar Johanna Holmström att Märta Tikkanen inte kom med några invändningar när hon fick läsa ett första utkast – förutom att hon ville att ett namn skulle strykas. Det var när dottern Susanna Ginman, som är Märta Tikkanens företrädare i juridiska frågor, läste och reagerade på en del saker i texten som konflikten tog sin början.

Den beskrivningen håller dock inte Märta Tikkanen med om.

Annons

– Kanske är det för att hon inte vill bråka med mig, gamla människan? Men inte är det Susanna, bara för att vi har gått igenom boken tillsammans.

Hon och dottern meddelade att Tikkanen gått med på att medverka till bokens tillkomst på villkor att Tikkanen själv fick sista ordet.

– Då sa jag att då blir det inte en bok. Om min vilja inte respekteras.

Johanna Holmström fick anvisningar om att fler namn skulle strykas och citat ur döda personers brev ändras, säger hon i en intervju med Yle.

Förlaget M, där boken ska komma ut, har nu dragit tillbaka den första versionen från tryckeriet och i stället kommer boken ut med ändringar som Märta Tikkanen godkänt. Johanna Holmström säger att hon inte tycker att alla ändringarna är relevanta.

– Märta Tikkanen har ju redan skrivit allt om sitt liv. Vi talar om en författare som ville säga att ingenting är skamligt, att det inte ska finnas några hemligheter. Varför vill den personen eller hennes intressebevakare inte ha en ärlig biografi?

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons