Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Klys: Enskilda firmor missar stödpaketet

Kultur • Publicerad 7 oktober 2020
Det blir inte många slantar över till kulturskapare med enskilda firmor som inte uppnår kriterierna för regeringens stödpaket, menar organisationen Klys. Arkivbild.
Det blir inte många slantar över till kulturskapare med enskilda firmor som inte uppnår kriterierna för regeringens stödpaket, menar organisationen Klys. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En stor del av de yrkesverksamma kulturskaparna med enskild firma riskerar att bli utan stöd, trots regeringens senaste krispaket för kultursektorn som presenterades i september.

Det anser Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (Klys), som menar att kravet på intäkter på 200 000 kronor för enskilda firmor innebär att yrkesverksamma som har låga och ojämna inkomster sällan kommer upp i den efterfrågade nivån, och därmed blir utan stöd.

Annons

Klys, som är formell remissinstans till näringsdepartementets förslag om omsättningsstöd, uppmanar i ett yttrande till ett antal förändringar i stödförslaget. Bland annat vill organisationen se slopad eller sänkt tröskel på nettoomsättning till 100 000 kronor föregående år.

"Det är bra att vi äntligen har ett förslag till särskilt stöd för enskilda näringsidkare att ta ställning till, även om det kom alldeles för sent. Men det vill till att stödet blir mer träffsäkert. Som det ser ut nu faller de flesta yrkesverksamma kulturskapare med enskild firma utanför", säger Ulrica Källén, verksamhetsledare på Klys, till organisationens hemsida.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons