Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Klassiska stumfilmer visas med ny musik

Fem klassiska svenska stumfilmer har restaurerats digitalt och lagts upp för alla att se på Svenska Filminstitutets sajt .
Film • Publicerad 6 juli 2021
Regissören Mauritz Stiller fotograferad tillsammans med filmstjärnan Greta Garbo 1925. Nu finns ett antal stumfilmer av Stiller och andra regissörer att se gratis på filmarkivet.se. Arkivbild.
Regissören Mauritz Stiller fotograferad tillsammans med filmstjärnan Greta Garbo 1925. Nu finns ett antal stumfilmer av Stiller och andra regissörer att se gratis på filmarkivet.se. Arkivbild.Foto: TT

Tre av filmerna har dessutom fått nyskriven musik signerad Lotta Hasselquist Nilsson, Edward von Past och Matti Bye.

Det är första gången filmarkivet.se kan erbjuda spelfilm i långfilmsformat.

Annons

Digitalisering av stumfilm innebär oftast ett omfattande restaureringsarbete. Målet i Filminstitutets arbete har varit att återskapa versioner så lika originalen som möjligt.

De fem stumfilmerna som nu finns att se på filmarkivet.se är publicerade under det nya temat ”Digitalt restaurerade stumfilmer”, där det också går att läsa om stumfilm och restaurering i en text av Filminstitutets filmarkivarie Magnus Rosborn.

Filmerna i fråga är: "Balettprimadonnan" (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Matti Bye, "Vingarne" (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Edward von Past, "Norrtullsligan" (1923) av Per Lindberg med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson, "Dunungen" (1919) av Ivan Hedqvist, och "Thora van Deken" (1920) av John W Brunius.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons