Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kaos i hemmet blir till ordning – men texten räcker inte

Ängslan, ilska och passivitet riskerar att skapa kaos i boendet. Därför bjuds Ordning och Reda in för att få fason på lägenheten. Kampen kan börja.
Publicerad 6 oktober 2018
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Bilderboken ”Rädslorna” innehåller klatschiga och underhållande illustrationer. Marcus-Gunnar Pettersson har gjort ett bra jobb. Han formger stoffet med ackuratess och sällsynt djärvhet.

När det gäller Jesper Lundqvists text finns det anledning att undra. En bok som handlar om rädslor förväntas ha ett visst psykologiskt djup. Förvisso har den det men det som bekymrar huvudpersonen kan egentligen reduceras till problem som berör städning. Det framstår som futtigt i ljuset av ämnets potentialer.

Annons

Tre känslor levandegörs i form av fantasifulla varelser. Ängslan uttrycker sig genom att flytta saker. Ilskan kastar saker så att de går sönder. Frysan passiverar såpass att det blir omöjligt att snygga upp. Alltså kan det vara en god idé att anlita karaktärerna Ordning och Reda, för att om möjligt skapa struktur i kaos.

”Sensmoralen är förstås att ingen mår bra av att bli känslokall i sin strävan efter att hitta jämvikt och lugn.”

Nu börjar en kamp mellan krafterna romantisk lössläppthet och stram rationalistisk återhållsamhet. Dessbättre vinner ingen av dem, utan en form av balans uppnås. Stökigheten svänger över från large till small, för att sedan landa i medium.

Sensmoralen är förstås att ingen mår bra av att bli känslokall i sin strävan efter att hitta jämvikt och lugn. En förutsättning för att resonemanget ska hålla är dock att ordning står i motsättning till liv. Så behöver det inte vara.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons