Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kaiser Chiefs kör sin grej

Kaiser Chiefs är tillbaka. Nästa år kommer en ny skiva, med nytt sound, från de brittiska indieveteranerna.
Nöje • Publicerad 14 november 2022
Kaiser Chiefs är tillbaka med ny skiva. Pressbild.
Kaiser Chiefs är tillbaka med ny skiva. Pressbild.Foto: Love Street Music
Kaiser Chiefs byter stil på nya skivan. Pressbild.
Kaiser Chiefs byter stil på nya skivan. Pressbild.Foto: Love Street Music

Det sista Kaiser Chiefs gjorde innan pandemin stängde ned världen var att ge sig ut på en stor Europaturné. Nu, flera år senare, befinner de sig på vägarna igen med en arenaturné hemma i Storbritannien.

Att turnera var som att trycka på startknappen efter att den har stått på paus

Annons

– Det känns bra att kunna få göra en massa spelningar på rad, att få åka till en massa olika städer och få göra det kontinuerligt igen. Men det är ju sjukt att det känns precis som det alltid har gjort, eftersom det har varit en så konstig tid däremellan, säger bandets basist Simon Rix.

Strul efter brexit

Kaiser Chiefs, som slog igenom i mitten av 2000-talet med albumet "Employment", släppte sitt senaste album "Ducks" strax före pandemin. Spelningar som skulle ha genomförts året därpå betar de nu av.

Men det var inte bara pandemin som försvårade för Kaiser Chiefs. Även brexit – Storbritanniens utträde ur EU – har gjort det besvärligare för den brittiska musikscenen att spela i Europa. Just Kaiser Chiefs är dock så pass stora att de klarar sig ganska bra, säger Simon Rix:

– Vi har folk som sköter pappersexercisen, så för oss är det inte hela världen att det är krångligt och kostar pengar. Men för de mindre banden är det skitsvårt. Varenda gång de ska lämna landet är det tusen olika dokument som behövs och en otrolig brist på information.

Även Kaiser Chiefs märkte dock skillnaden rent konkret efter en spelning i Belgien nyligen.

– När vi skulle in över den franska gränsen var det lugnt och fridfullt och vi visade bara våra pass precis som vanligt. Men på den brittiska sidan var det tusen procent "mayhem" (kalabalik). Det var stökigt och skräpigt och fullt kaos – i mitt tycke en riktig symbol för hela brexit, säger han och skrattar.

Discolegendar

Den nya, ännu obetitlade skivan släpps någon gång under nästa år. På den har Kaiser Chiefs bland annat fått hjälp av producenten Nile Rodgers, som var medgrundare av den legendariska discogruppen Chic.

Betyder det att Kaiser Chiefs är på väg att bli disco? Ja och nej, enligt Simon Rix.

– Vi vill att varje skiva ska ha ett nytt sound – att göra "samma" skiva om och om igen är bara tråkigt. Och om covid lärde oss något så var det väl att man ska leva i nuet och göra vad man vill. Så vi låter fortfarande som Kaisers, men det är ändå någonting nytt. Inte disco, men åt det hållet, säger han.

Att försöka förnya sig är något bandet tänker fortsätta med, enligt Simon Rix:

Annons

– Vi bryr oss inte så mycket om vad andra tycker, vi kör vår grej bara och försöker skriva de bästa låtarna vi kan. För tack vare Spotify och alla topplistor och sådant så handlar allt numera om låtar. Rakt av. Det spelar ingen roll vilket band du tillhör, så länge du gör en bra låt.

Fakta: Kaiser Chiefs

Medlemmar: Ricky Wilson, Andrew White, Simon Rix, Nick Baines, Vijay Mistry.

Bakgrund: Bildades i Leeds år 2000, då under namnet Parva. Släppte debutalbumet som Kaiser Chiefs, "Employment", 2005. Albumet gav bandet tre Brit awards och fanns med på Mercuryprisets korta lista.

Aktuella: Med nya singeln "How 2 dance" och ett ännu inte namngivet album som släpps i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons