Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jury synar Taylor Swifts påstådda textstöld

Musik • Publicerad 10 december 2021
Taylor Swifts låt "Shake it off" ska synas av en domstol. Arkivbild.
Taylor Swifts låt "Shake it off" ska synas av en domstol. Arkivbild.Foto: Evan Agostini

Taylor Swift måste till rätten för att pröva om låten "Shake it off" är ett plagiat, skriver Billboard. Låten innehåller sångtexter om "playas" och "haters" och skulle kunna inkräkta på låttexter i "Playas gon’ play" som släpptes 2001 av 3LW.

En domare beslutade att det visserligen finns "tydliga skillnader" mellan låtarna men också att det fanns tillräckligt många "objektiva likheter" för att en domstol behöver granska låtarna. I "Playas Gon’ Play" sjunger artisterna "playas, they gonna play" och "haters, they gonna hate". I Swifts version sjunger hon "cause the players gonna play, play, play, play, play and the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate".

Låtskaparna Sean Hall och Nathan Butler stämde Taylor Swift 2017, men en domstol lade ner fallet 2018 eftersom man menade att de korta meningarna saknade originalitet – och att de också fanns i en rad andra låtar. Det ändrade alltså en domare återigen på, och fallet ska nu prövas av en jury.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons