Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Juliette Binoche: Kvinnorna avhumaniseras

Juliette Binoche tröttnar inte på jobbet som skådespelare. Nu är den franska skådespelaren Sverigeaktuell med en spelfilm och en tv-serie.
Film • Publicerad 2 juni 2022
Juliette Binoche på världspremiären för "Mellan två världar" på filmfestivalen i Berlin i februari. Arkivbild.
Juliette Binoche på världspremiären för "Mellan två världar" på filmfestivalen i Berlin i februari. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
Juliette Binoche älskar sitt liv som skådespelare. Arkivbild.
Juliette Binoche älskar sitt liv som skådespelare. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Kärleken till jobbet har gjort henne till en av Frankrikes mest hyllade och kända aktriser. Hon har jobbat över hela världen, vunnit en Oscar och mängder av andra priser.

Nu är Binoche aktuell med dramat ”Mellan två världar”, baserat på en dokumentär bästsäljare av Florence Aubena, där författaren skildrar hur hon går under cover för att avslöja arbetsförhållandena för de kvinnor som städar på färjorna som går mellan Frankrike och England.

Annons

Binoche spelar huvudpersonen – och understryker hur viktigt det kändes att medverka i filmen.

– I boken beskriver hon de osynliga människorna, de som jobbar i serviceyrken och som vi aldrig ser eller uppmärksammar. Städerskorna på båtarna, de är som nobodies, de existerar inte för passagerarna. Jag ville göra filmen eftersom det är viktigt att berätta det här, det sätt som de här kvinnorna behandlas på är att avhumanisera dem. De räknas inte som människor av dem som de städar efter.

Fadern låg för döden

I filmen blir det i slutet lite av en uppgörelse när det avslöjas att den som städerskorna trodde var en ny kollega i själva verket är en författare som nu kan återvända till sitt glassigare liv. Merparten av dem som omger Binoche i filmen är städerskor på riktigt – hur reagerade de när en berömd skådespelerska skulle låtsas ta del av deras liv under några veckor.

– De var oerhört välkomnande. Jag var låg, jag var sjuk, min far låg för döden, men de tog hand om mig. En av dem var avvaktande mot mig, men efter några dagar fick vi bra kontakt.

La Binoche, som hon kallas i Frankrike, har gjort många stora Hollywoodfilmer, men verkar mest trivas med att göra mindre franska filmer med till exempel mångåriga regipartnern Claire Denis.

– Det viktiga är att det jag gör känns sant, att det tjänar berättelsen. Det tröstar, även om man ser förskräcklig ut. Sanningen är den bästa makeupen.

"Jag älskar det"

Just nu kan vi också se henne i tv-serien ”The Staircase”, som filmades i USA. Hon säger med ett skratt:

– Där hade jag massor med fritid och insåg "oj, jag får betalt för att inte göra någonting". Oftast är det tvärtom – låg budget och ständigt jobb från morgon till kväll.

Men inte heller det sistnämnda är något som avskräcker henne från att fortsätta med skådespeleriet.

– Det är det bästa sätt jag kan tänka mig att bidra till mänskligheten. Jag arbetar, jag är lycklig, jag älskar det.

Annons

Fakta: Juliette Binoche.

Ålder: 58 år.

Familj: Två barn.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Varats olidliga lätthet", "De älskande på Pont Neuf", "Begär", "Frihet – den blå filmen", "Den engelske patienten", "Chocolat", "Möte i Toscana", "Elle", "Tusen gånger god natt", "Godzilla", "Moln över Sils Maria", "Ghost in the shell", "Let the sunshine in".

Aktuell: I "Mellan två världar", "The Staircase".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons