Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jubel på Nobelpristagarens förlag

Champagne i överflöd, hurrarop och sång. På Norstedts, som är det förlag som gett ut årets Nobelpristagare i litteratur, firade man rejält efter att pristagaren Annie Ernaux presenterats.
Kultur • Publicerad 6 oktober 2022
Den svenska förläggaren Lisa Lindberg (till höger) skålar och firar priset på Norstedts förlag.
Den svenska förläggaren Lisa Lindberg (till höger) skålar och firar priset på Norstedts förlag.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är idel glada miner på Norstedts förlag i Stockholm strax efter klockan 13 på torsdagen, när Nobelpristagaren i litteratur har tillkännagivits av Svenska Akademien. På förlaget korkar man upp champagneflaskor, hurrar och sjunger den franska nationalsången.

– Champagnen var ljummen, vi hade inte förväntat oss det här, säger Peter Karlsson, förläggare på Norstedts.

Annons

När Lisa Lindberg kommer in i rummet bryter ett jubel ut. Hon är nämligen den som har varit förläggare åt årets pristagare Annie Ernaux.

– Det känns fantastiskt roligt, säger hon.

Annie Ernauxs författarskap beskriver Lisa Lindberg som något unikt.

– Jag tycker att hon har en helt unik fransk röst om att komma underifrån, att komma från en klass och byta miljö. Hon är en stark feministisk röst.

Annie Ernaux har getts ut på Norstedt sedan 2020. Peter Karlsson berättar att han har haft på känn att det skulle leda till något stort.

– Det känns fantastiskt. Vi hade planerat att ge ut hennes roman "Sinnena" till våren men vi får kanske tidigarelägga den utgivningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons