Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jenny Jägerfeld nominerad till Almapriset

282 kandidater från 71 länder tävlar om nästa års Almapris. Bland de svenskar som nominerats till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne märks två nytillskott: Jenny Jägerfeld och Jujja Wieslander.
Litteratur • Publicerad 21 oktober 2021
Jenny Jägerfeld är en av de nominerade till nästa års Almapris. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Antalet nominerade har stigit från förra året, då 263 kandidater tagits fram. På listan finns författare, illustratörer och läsfrämjande organisationer från bland annat Sudan, Palestina och Azerbajdzjan. Priset, med en prissumma på fem miljoner kronor, har haft stor betydelse för den översatta barnlitteraturen i Sverige, menade litteraturvetaren Mia Österlund i en intervju med TT i mars i år.

– Inte ens mellan de nordiska länderna översätter och läser man varandra så mycket och man skulle önska att mer av den jättefina och högkvalitativa barnlitteraturen kommer ut i fler länder, sade hon.

Annons

På listan över de nominerade till 2022 års pris märks bland andra de norska författarna och illustratörerna Stian Hole och Svein Nyhus, den egyptiska berättaren Randa El Sawi och den läsfrämjande sydafrikanska organisationen Book Dash.

Vem eller vilka som får priset tillkännages i Stockholm den 22 mars nästa år. Den senaste att få Almapriset är den franske författaren Jean-Claude Mourlevat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons