Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jazz- blues- och viskvinnorna tar plats i höst

Den kvinnliga dominansen är påfallande när nu Blekinges jazzhöst har kommit igång på allvar. Kvinnliga jazz- blues- och vissjungande kvinnor från flera kontinenter kommer att förgylla de närmaste månaderna. Men de musikaliska män som kommer hit är inte dåliga de heller.
Musik • Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 26 september 2018
Lisa Lystam Family Band spelar den 27 september i Ronneby.
Lisa Lystam Family Band spelar den 27 september i Ronneby.Foto: Sebastian Thorén

Redan på torsdagskvällen den 27 september är det tretal i jazzkonserter i Blekinge. Det vill säga på Skärva Herrgård kommer att spelas en intressant blandform av jazz och kammarmusik, då Johan Graden och Olägenheter kommer på besök.

Samtidigt spelar Örlycke Jazzmen i Sölvesborg och Lisa Lystam Family Band i Ronneby. Det senare är ett relativt nytt band som efter att ha gett ut ett par album nu turnerar såväl i Sverige som runt om i Europa. Efter Ronnebykonserten drar Lisa Lystam med orkester genast till Hamburg i Tyskland där de kommer att turnera i nästan två veckor.

Sinne Eeg är en av de färgstarka musikerna som kommer till Blekinge i höst. Hon gästar Jazzföreningen Munthe i Karlshamn på lördag den 29 september.
Sinne Eeg är en av de färgstarka musikerna som kommer till Blekinge i höst. Hon gästar Jazzföreningen Munthe i Karlshamn på lördag den 29 september.Foto: Stephen Freiheit
Annons

Karlshamn får på lördag den 29 september besök av Sinne Eeg från Danmark, jazzsångerska som även hon turnerar internationellt. Hon kommer att fortsätta tillsammans med sin trio till USA senare under hösten.

”Kom an katten, det svänger ju”, är ett känt filmcitat från 1960-talsversionen av Djungelboken. Den 13 oktober står orden emellertid för ett familjeprogram i Lokstallarna med Jazzkatterna, för barn 3-8 år och deras vuxna. Medverkande är Anette Castell sång, Jonas Castell bas, Per Sjödin gitarr och Pelle Trazan Jonasson trummor.

Jan Allan på trumpet kommer både till Olofström och Karlskrona i höst.
Jan Allan på trumpet kommer både till Olofström och Karlskrona i höst.Foto: Anders Johansson

Riktigt fint besök blir det 14 och 16 oktober, då jazzlegenden Jan Allan besöker Olofström respektive Karlskrona. Trumpetaren fyller snart 84, men fortsätter att turnera, här tillsammans med länets egen kompduo Unit.

En av höstens starka kvinnliga musikprofiler kommer till Ronneby den 25 oktober. Det är Nellie ”Tiger” Travis, som uppträder tillsammans med sina Top Dogs. Att döma av de klipp man kan se på nätet blir detta en blandning av blues, soul och jazz med en mycket röstbegåvad sångare.

Två dagar senare kommer ännu en internationellt erkänd dansk vokalist till Karlshamn. Det är Kathrine Windfeld som kommer med sitt storband den 27 oktober.

Den 1 november kommer föreställningen ”Kors i Taket!” till Sölvesborg. Den beskrivs som ”en lagom försiktig föreställning med blandat vis- och jazzgodis från när, snarare än fjärran”. På scenen står Anna-Mia Barwe, BG Sahlin och Ulf Rådelius.

Blekinge Big Band har redan hunnit med ett antal spelningar med dynamiska danskan Katrine Madsen. Nu är det Ronnebys tur att få en rejäl dos storband, den 3 november.

November månads mest oförutsägbara konsert blir väl JAM & Unit med Berndt Sjögren i Karlshamn 7 november. Den senare konstellationen, alltså Unit och Sjögren inleder och efter deras set blir det jam session, alltså improvisation.

Den 9 november fortsätter den blekingska trenden i Ronneby med sångaren Linus Norda och Electric Jazz Orchestra och dagen därpå blir det storbandsmusik, den här gången i Karlshamn med Carlshamn Punch Big Band.

I mitten av månaden är det än en gång dags för en mångsidig kvinna att komma på besök. Den 15 november kommer Elisabeth Melander och hennes band JazzAppear till Karlskrona. Själv skriver hon att hon profilerat sig främst inom ”jazz, men även soul, gospel, rock och den svenska visan”. Det är inte alltid man har en lektor från Musikhögskolan i Malmö på jazz-scenen, men Melander är en sådan.

Annons

Den 17 november spelar Swedish Swing Society i Karlshamn.

Den 23 november är det Olofströms tur att få ett fint jazzbesök. Det är gruppen som en gång startades av legendaren Christer Boustedt och som i dag kallar sig Contemporary Bebop Quintet.

Alf Evergreen Band från Malmö kommer till Sölvesborg den 29 november. De beskriver sig själva: ”Vi är ett swingband med utgångspunkten Malmö. Spelar mest -30-talsswing, men lite bossa, samba, blues och en och annan beboplåt kan slinka med.”

Kristin Amparo sjunger i Karlshamn i december tillsammans med Bohuslän Big Band.
Kristin Amparo sjunger i Karlshamn i december tillsammans med Bohuslän Big Band.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Första dagen i december landar Bohuslän Big band tillsammans med Kristin Amparo (känd från ”mello”) och Samuel Ljungbladh i Karlshamn.

Den 9 december avrundas jazzhösten med att storbandet 0456 Big Band gör en konsert i Gammalstorps kyrka.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons