Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jacob Lindfors militärserie avslutas med ett Sverige i krig

Trots rubriker om krisberedskap och totalförsvarsplikt säger Försvaret att risken för krig i Sverige är låg.
Men i fiktionen är läget ett annat. Jacob Lindfors läsvärda militärthrillers ligger en aning vid sidan om verkligheten, men inte så långt bort att övergripande händelser blir osannolika, tycker recensenten Bella Stenberg.
Recension • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Eftervintern

Författare: Jacob Lindford

Förlag: Piratförlaget

”Eftervintern” är den fjärde delen i Jacob Lindfors serie om specialförbandsoperatören Mattias Kassian.
”Eftervintern” är den fjärde delen i Jacob Lindfors serie om specialförbandsoperatören Mattias Kassian.Foto: Anna-Lena Ahlström

Vi har översköljts av krigsrubriker och varningar den senaste tiden. Alla måste vara beredda. Tänk på hemberedskap och totalförsvarsplikt. Se upp för cyberangrepp och politiska påverkanskampanjer. Men risken för ett väpnat angrepp mot Sverige bedöms just nu som låg, tröstar Försvarsmakten online.

I fiktionen är läget annorlunda. I Jacob Lindfors ”Eftervintern” har Sverige drabbats av inhemsk terrorism, och de rejält decimerade elitsoldaterna har tampats med talibaner, knarkkungar och ett ryskt anfall mot Kiruna i ett försök att avslöja Sveriges hemliga kärnvapen. När vapnen nu blivit synliga för hela världen får Ryssland den chans de väntat på. Kriget är ett faktum. Eller med ledarens ord, en ”begränsad och fredsbevarande militäroperation”. De har ju rätt att skydda sig själva.

”Lindfors påbörjade sin trilogi 2019. Verkligheten kom i kapp. Strax efter att andra delen kom ut invaderades Ukraina.”
Annons

Lindfors påbörjade sin trilogi 2019. Verkligheten kom i kapp. Strax efter att andra delen kom ut invaderades Ukraina. Hur skulle han kunna avsluta med hoppfullhet och medmänsklighet när det var krig i Europa? frågar sig författaren i den tredje bokens efterord. Det fick bli en extra avslutande bok, som utspelas ett par månader efter invasionen.

Finlands och Sveriges Nato-ansökningar har stoppats. Länderna står ensamma mot en militärmakt som använder civilbefolkning som måltavla för att knäcka nationen. Och mot strategiska kärnvapen utplacerade i finska Lappland. Det vore katastrof att slå tillbaka – och ännu värre att ge upp.

Hur ska då Sverige skydda sina invånare? Lösningen blir Mattias Kassian, operatör i Försvarsmaktens specialförband. Med sitt internationella team (utom Madeleine Hansen som tillfångatagits och torteras i Rovaniemi) skickas han världen runt på sabotage- och morduppdrag. Målet är att skapa ett ”mututally hurting stalemate”, ett läge så illa för båda parter att de på något sätt måste sluta fred. Enda sättet att skada Ryssland tillräckligt är att komma åt ledaren. Inte personligen, men hans maktbas. Den mellanväg Sverige väljer är allt annat än lagom.

Här finns viss omvärldsanalys, en hel del vapenmärken och nästan stressigt mycket action. Flera röster hörs, och tankar om hur våld påverkar, om etiska dilemman, sammanhållning och saknad. Och hur en enda person kan påverka åt olika håll, alldeles oavsett om syftet är ont eller gott.

Läs, förskräcks och fundera.

”Eftervintern” av Jacob Lindfors
”Eftervintern” av Jacob Lindfors
Fakta

Jacob Lindfors

Jacob Lindfors är född 1988 och bor utanför Strängnäs. Han har gjort militärtjänst i Boden och arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom rikspolitiken.

Han debuterade med ”Vinterpacket” 2021. Seriens övriga delar är ”Sidenvägen” 2022 och ”Järnviljan” 2023.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons